Σάββατο, Μαρτίου 15

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Η ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ



-Δεσμεύτηκαν οι ηγέτες των χωρών- μελών να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για αυτή τη διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους

-Πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα για το κλίμα στην ενεργειακή βιομηχανία

-Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που τελείωσε την Παρασκευή οι ηγέτες των χωρών τής ΕΕ συμφώνησαν και έθεσαν προθεσμία μέχρι τέλος του έτους για να συμφωνήσουν για τη νέα νομοθεσία ως αναφορά την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα για το κλίμα στην ενεργειακή βιομηχανία, λέγοντας οτι οι οικονομίες τους δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υποφέρουν εξαιτίας των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής για το κλίμα.

Oι 27 ηγέτες δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν τη φιλόδοξη νομοθεσία για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Jansa, ο οποίος προέδρευσε της συνοδού κορυφής, είπε σε συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλων,

"Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για αυτή τη διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους ... έτσι μπορεί η ΕΕ να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της για την αλλαγή του κλίματος."

Ήδη Μόνιμοι υπάλληλοι και διπλωμάτες έχουν αρχίσει τη σύνταξη των απαραίτητων νόμων για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των σχεδίων ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές αεριών του θερμοκήπιο κατά 20 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020, αλλά και να αυξήσει την εξάρτηση του πληθυσμού απο τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Τόσο, δεδομένου οτι η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση αυτή με συγκεκριμένα μετρά για να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της, αυξάνονται οι ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορέσει να διασφαλίσει οτι οι μέχρι τώρα δομές παραγωγής ενέργειας δεν θα εκδιωχθούν απο την Ευρώπη.

O Τσεχος πρωθυπουργός Μιρεκ Topolnek είπε οτι οι λαοι της ΕΕ ανησυχούν για την απώλεια θέσεων εργασίας. Υπάρχει ήδη μια φυγή της ενεργειακής βιομηχανίας, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ποσοστά απασχόλησης, κατέληξε."

O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Guenter Verheugen δήλωσε πριν απο την Σύνοδο Κορυφής οτι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί οτι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα προστατεύονται απο χώρες με χαμηλότερα πρότυπα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιου είδους αποζημίωσης για της βιομηχανίες.

O Γάλλος πρόεδρος κ. Nikola sarkozi, είπε ότι θα μπορούσε να υπάρχουν “πράσινοι δασμοί” στις εισαγωγές από τις χώρες που δεν υπογράφουν τους αντιριπαντικους κανόνες.

H σύνοδος κορυφής εξέφρασε και την ανησυχία της για την αναταραχή που επικρατεί στις αγορές και την παγκόσμια οικονομική ύφεση

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ δήλωσε για το ζήτημα:

Η Ελλάδα στηρίζει το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Συμμεριζόμαστε την ανάγκη προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των εργαλείων υποστήριξης αυτών των πολιτικών, όπως η μείωση εκπομπών και το σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων. Η επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα είναι μεγάλης, πρωταρχικής σημασίας και η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει τον καθοδηγητικό της ρόλο στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η ΕΕ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί, δίνει ένα καλό παράδειγμα προς τις τρίτες χώρες, αλλά δεν μπορεί να περιορίσει, ουσιαστικά, τις παγκόσμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από μόνη της.
Η Ελλάδα είναι θετική επί της αρχής, όσον αφορά στο ζήτημα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το θέμα της μείωσης των ρύπων, όμως, απαιτεί συχνά μία δύσκολη ισορροπία, καθώς οφείλει να συνδυάσει την προσήλωση στους περιβαλλοντικούς στόχους με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με γνώμονα λοιπόν την διασφάλιση της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ στόχων της Ε.Ε. και διεθνών δεσμεύσεων, θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να πιέσουμε τους εταίρους μας, σε διεθνές επίπεδο, να σεβαστούν αντίστοιχα, τους περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος.

smd/ap/reuters smd / AP / Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: