Σάββατο, Μαρτίου 22

Φόρουμ κατά της φτώχειας θα διεξαχθεί στην Αθήνα

Το 6ο Φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας Πόλεων κατά της Φτώχειας πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου.

Περίπου 1.000 σύνεδροι από 100 χώρες και πέντε ηπείρους θα συγκεντρωθούν με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ηνωμένων Εθνών (UNDP), με απώτερο στόχο την ενεργή εμπλοκή δήμων και τοπικών αρχών στο σχεδιασμό δράσεων για τη μείωση της φτώχειας μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στο δήμο Αθηναίων, ο συντονιστής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ κ. Μοχάντ Σερίφι, το 50% του πληθυσμού της γης κατοικεί στις πόλεις. Στην Αφρική και την Ασία αυτό το 50% ζει σε παραγκουπόλεις. Στη Λατινική Αμερική το 20% ζει στις φαβέλες. Το «δίκτυο» των πόλεων που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έχει στους κόλπους του περισσότερες από 1000 πόλεις και συνεδριάζει ανά διετία σε κάποια πρωτεύουσα. Το 2004 ήταν η Ρώμη, το 2006 η Βαλάνς, φέτος η Αθήνα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι η χορήγηση κονδυλίων και τόνισε ότι, το Σύμφωνο της Λισσαβόνας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση της απασχόλησης δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί επτά χρόνια μετά τη θέσπισή του, διότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δίνουν λεφτά για τη χρηματοδότηση τέτοιων προτάσεων. Και πρόσθεσε: «Οι δήμαρχοι της Ευρώπης μέσα στο όργανο που έχουμε στην ΕΕ, τις ευρωπαϊκές περιφέρειες δηλαδή, εμείς θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά θα ενημερώσουμε όμως και τους Ευρωπαίους πολίτες για να ξέρουν πότε οι ηγέτες τους λένε αλήθεια και πότε ψέματα».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ κ. Ζαν Φαμπρέ, σημείωσε ότι πριν από 15 χρόνια ένας τους τρεις πέθαινε από πείνα και έχουμε φθάσει στο βαθμό να πεθαίνει ένας στους πέντε ανθρώπους από πείνα. Οπως είπε, τον «ασθενή κρίκο» στην καταπολέμηση της φτώχειας αποτελούν οι δημοτικές αρχές και αυτός πρέπει να ισχυροποιηθεί. «Στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες αυτό που λείπει, και είναι ενδεικτικό, είναι η ανεπάρκεια πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, η απουσία κατάλληλης διοικητικής εντολής, ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο» σημείωσε.

πηγη:ota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: