Τρίτη, Μαρτίου 25

Συμβαίνουν στα Σκόπια


"Σφοδρές κατηγορίες" κατά του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια.

Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι, αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψει, ανεύθυνοι πολιτικοί να κάνουν ζημία στη Δημοκρατία της Μακεδονίας με δηλώσεις για τη συνταγματική ονομασία». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «κανείς στη χώρα, εκτός από τους πολίτες της, δεν μπορεί να αποφασίζει για ένα ζήτημα όπως της συνταγματικής ονομασίας».

«Η δήλωση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με την οποία πριν από μια εβδομάδα βγήκε εκτός του συμφωνημένου από την κρατική ηγεσία πλαισίου, όχι μόνο αποτελεί διπλό παιχνίδι (πρώτον έναντι του πρωθυπουργού και δεύτερον για την κοινή γνώμη και την Ελλάδα), αλλά αποτελεί και μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά για τη χώρα σε αυτές τις ιστορικές στιγμές», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο πρωθυπουργός, κ. Γκρούεφσκι, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό αυτή την περίοδο και μέχρι την ολοκλήρωση της Συνόδου του Βουκουρεστίου για να απέχει από δημόσιες συζητήσεις οι οποίες μπορεί να ζημιώσουν τη χώρα».

Ο κ. Τσερβένκοφσκι επεσήμανε προχθές την ανάγκη για ένα «λογικό συμβιβασμό», με την προϋπόθεση η συμβιβαστική λύση να μην «απειλήσει την εθνική ταυτότητα». Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σχολιάζουν ότι ο πρόεδρος της χώρας, «διάκειται θετικά έναντι ενός προθέματος στην ονομασία».

Ενώ, επεστρεψε στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) έπειτα από συμφωνία που τερμάτισε την «πολιτική κρίση» των τελευταίων ημερών.

Eν τω μεταξύ οι πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, συναντώνται εκ νέου σήμερα στη Νέα Υόρκη, υπό τον κ. Μ.Νίμιτς, στο πλαίσιο των επαφών για το όνομα.

πηγη:hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: