Κυριακή, Μαρτίου 2

Δημιούργησαν συνεταιρισμό




Όκτω γυναίκες από τη Χαλάστρα δημιούργησαν συνεταιρισμό, ώστε να καταπολεμήσουν την ανεργία και να βγουν από τη ρουτίνα

Άνεργες, κλεισμένες στο σπίτι, οκτώ γυναίκες από το Ανατολικό της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, όλες άνω των ?άντα, άρχισαν να φοβούνται πως θα πέσουν σε κατάθλιψη και ότι «θα κατέληγαν να παίρνουν χάπια», όπως είπαν οι ίδιες, αστειευόμενες.
Τελικά, όμως, βρήκαν διέξοδο. Αποφάσισαν να ιδρύσουν μια μικρή, δική τους επιχείρηση, αξιοποιώντας τις δεξιότητές τους, στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Με «μπροστάρισσα» την κα Στέλλα Καμπράγκου και ιδρυτικά μέλη τις Αγγελική Τούλη, Αλίκη Καπράγκου, Σοφία Τούλη, Γεωργία Πελτέκη, Μαρία Πούλιου, Ευτυχία Τούλη και Ευδοξία Κουφοπούλου, έστησαν το Γυναικείο Συνεταιρισμό Ανατολικού «Βαλμάδα», όπως ήταν η παλιά ονομασία της κοινότητάς τους.
Το καταστατικό του υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο και τα επίσημα εγκαίνια της λειτουργίας του θα πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ, στο χώρο όπου οι οκτώ γυναίκες «δουλεύουν με μεράκι». Με τη λειτουργία του συνεταιρισμού, που εδρεύει στη Χαλάστρα και φιλοξενείται σε κατάστημα 200 τετραγωνικών μέτρων, ενώ διαθέτει εκθετήριο, εργαστήριο, κουζίνα και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, φιλοδοξούν όχι απλά να καταπολεμήσουν την ανεργία αλλά και να ενισχύσουν σημαντικά τα «οικογενειακά τους ταμεία». Διαθέτουν, άλλωστε, πέρα από την καλή διάθεση και άλλα «όπλα», όπως οι μυστικές συνταγές για διάφορα εδέσματα, που γνωρίζει η καθεμία.
Το πεδίο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητάς περιορίζεται προς το παρόν σε γενέθλια, βαφτίσια, γάμους και άλλες συνεστιάσεις.
«Δουλεύουμε κυρίως με catering και παρόλο που δεν έχουμε δαπανήσει ποσά στη διαφήμιση, ωστόσο, από στόμα σε στόμα, ο κόσμος μας γνωρίζει ολοένα και περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά η κα Καμπράγκου. Θεωρούν πλεονέκτημά τους ότι παράγουν παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα όλα με αγνά υλικά, όπως ανέφερε η κα Καμπράγκου.
Έτσι, ο συνεταιρισμός των οκτώ γυναικών, μεταξύ άλλων, προσφέρει: χυλοπίτες διαφόρων γεύσεων, λικέρ, μαρμελάδες, μπακλαβά με χειροποίητο φύλλο, γλυκά του κουταλιού και άλλα γλυκά, όπως καρυδάτο, οι συνταγές των οποίων παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. «Αν και ακόμα το ισοζύγιο εσόδων -εξόδων είναι ελαφρά θετικό, ωστόσο οι άντρες και οικογένειές μας, αντιλαμβανόμενοι τον αγώνα μας, φροντίζουν να συνεισφέρουν στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, αφού πια είμαστε και εμείς εργαζόμενες», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Καμπράγκου. Πρόσθεσε δε πως «οι άντρες μας, βάζουν μόνοι τους το φαγητό στο τραπέζι, στρώνουν κρεβάτια και καμιά φορά πλένουν και τα πιάτα». Πιστεύει δε ότι «υπάρχει δημιουργική ζωή και μετά τα 40-45, αρκεί να την κυνηγήσεις».
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: