Σάββατο, Μαρτίου 8

Πακέτο μέτρων για τα Δυτικά βαλκάνια


H Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέα μέτρα για την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) αποκάλυψε ένα πακέτο μέτρων την Τετάρτη (5 Μαρτίου) σχεδιασμένο για την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών προοπτικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών τους προσπαθειών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στο δρόμο για την ένταξη.


Οι νέες πρωτοβουλίες θα παρουσιαστούν στα μέλη κράτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διήμερης ανεπίσημης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών του μπλοκ. Ξεκινάει στη Σλοβενία στις 28 Μαρτίου.


"Εντός της ΕΕ, υπάρχει σταθερή θέληση για την υποστήριξη των ανθρώπων των Δυτικών Βαλκανίων που τάσσονται υπέρ των Ευρωπαϊκών αξιών και των συνθηκών διαβίωσης", δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλι Ρεν τη Τετάρτη όταν ανακοίνωσε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Πρόσθεσε, "Παρόλα αυτά, είναι οι ηγέτες και οι άνθρωποι της περιοχή που θα καθορίσουν εάν οι χώρες τους, μέσω των μεταρρυθμίσεων, θα κινηθούν αποφασιστικά προς ένα Ευρωπαϊκό μέλλον, που να διακατέχεται από αυξανόμενη σταθερότητα και ευημερία".
Παρακινώντας της χώρες στην περιοχή να επισπεύσουν τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η ΕC αποτύπωσε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όπως το κράτος δικαίου, η καλή διακυβέρνηση, η δικαστική και διοικητική μεταρρύθμιση, οι άνθρωποι και οι επαφές των ανθρώπων καθώς και η ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών.
Το πακέτο των μέτρων αποτελείται από μία σειρά πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν τις προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς συμπεριλαμβανομένης της προόδου όσον αφορά στην κατάργηση των απαιτήσεων για βίζα της ΕΕ για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων και το διπλασιασμό των υποτροφίων για μαθητές από την περιοχή.


Τονίζοντας τον ρόλο-κλειδί που έχουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία ενδυνάμωσης της δημοκρατίας και της συμφιλίωσης, η ΕC υποσχέθηκε υποστήριξη για έργα που επικεντρώνονται στις δια -εθνικές σχέσεις, τη μείωση της φτώχιας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής ανάπτυξης.
Μία νέα δυνατότητα υπό το Όργανο της ΕΕ για Προ-Ενταξιακή Βοήθεια (ΙΡA) εδραιώνεται την παρούσα περίοδο για την προώθηση της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών και του διαλόγου στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε η EC την Τετάρτη.


Θεωρώντας της περιφερειακή συνεργασία ως κρίσιμη για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών των χωρών, οι Βρυξέλλες εξέφρασαν υποστήριξη για διαφορετικές πρωτοβουλίες συμπεριλαμβανομένου του προσφάτως εδραιωμένου Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Ευρώπης.
Η EC θα συνεχίσει επίσης να παρέχει βοήθεια για δραστηριότητες υπό την Ενεργειακή Κοινοτική Συνθήκη η οποία επεκτείνει την εσωτερική ενεργειακή αγορά της ΕΕ σε χώρες της περιοχής, και την Συμφωνία για Κοινό Ευρωπαϊκό Τομέα Αεροπορίας. Τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερες διασυνδέσεις μεταφορών στην περιοχή, η EC πρότεινε επίσης να ξεκινήσουν οι ομιλίες για τη Κονοτική Συνθήκη Μεταφορών των Δυτικών Βαλκανίων.


Μεταξύ του 2007 και 2001, η ΕΕ έχει προορίσει περισσότερα από 3,5 δις ευρώ για τις επτά χώρες στην περιοχή υπό το ΙΡΑ. Αυτά συμπεριλαμβάνουν σχεδόν 710 εκατ. ευρώ για το 2008 που η EC περιγράφει ως "αποφασιστική" χρονιά για τα Δυτικά Βαλκάνια.
πηγη: euro times

1 σχόλιο:

Somsietha-VetemShqip-AlbanianBrother είπε...

Exthes irthe sta Tirana o Franco Fratini ke anakinose oti poli pithanon to oktomvrio 2009 i alvani polites dhen tha xriazonte vizes gja na episkeftoun tin evropi ke tin perioxi shengen.
Katargounte ke i vizes gja ta valkani prin figi o Baroso apo tin proedria, kati poli thetiko afoou i eleftheri metakinisi ine dhikeoma olon mas, dhen tha iparxoun pleon afta ta sokaristika episodhia sta sinora pleon, osi theloun na perasoun pernane, toulaxiston tora tha perasoun san anthropi!