Στατιστικά στοιχεία για τους Έλληνες της Γερμανίας
Πρόσφατη έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, επισημαίνει όσον αφορά τους 315.000 Έλληνες μετανάστες στη χώρα αυτή, ορισμένα χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφερθούν: κατ’ αρχήν αποτελούν τη δεύτερη μεταναστευτική ομάδα, μετά τους Τούρκους, που έχει τόσο πολλά χρόνια διαμονής. Το 78% των Ελλήνων ζουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στη Γερμανία, το 36% πάνω από 30 χρόνια και το 26% πάνω από 20.
Η πιο πολυπληθής ηλικία στον ελληνικό πληθυσμό της Γερμανίας είναι οι 25ρηδες και οι 40ρηδες με τρίτους στη σειρά τους 50ρηδες. Επιπλέον οι Έλληνες αποτελούν, μετά τους Ιταλούς, τη δεύτερη σε πληθυσμό μεταναστευτική ομάδα ευρωπαίων πολιτών με ποσοστό 19%, ενώ εξακολουθούν με 8,2% να διατηρούν την τέταρτη θέση μεταξύ των ξένων.
Τέλος, μόνον γύρω στους 12.000 ανέρχεται η «καθαρή μετανάστευση» από την Ελλάδα στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους 12.000 μετέβησαν για πρώτη φορά στη Γερμανία, είναι πραγματικά καινούργιοι μετανάστες, και πόσοι πηγαίνουν μετά από ένα διάλειμμα κάποιων ετών και εμφανίζονται απλώς στην στατιστική ως καινούργιοι.
Το μεγάλο πρόβλημα της εκπαίδευσης σήμερα
Η κατάσταση στις αμιγείς ελληνικές σχολικές μονάδες δεν είναι η επιθυμητή. Ο αριθμός των μαθητών τους φθίνει, ενώ ο παιδαγωγικός τους ρόλος περιορίζεται στη διασφάλιση ευνοϊκών όρων για την εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια, χωρίς να παρέχονται εφόδια για την παραμονή και επαγγελματική τους αποκατάσταση στη Γερμανία.
Προβλήματα στον τομέα διδασκαλίας του μαθήματος της μητρικής γλώσσας
Έντονα είναι τα προβλήματα στον τομέα διδασκαλίας του μαθήματος της μητρικής γλώσσας, όπου σε διάφορα ομόσπονδα κρατίδια οι γερμανικές αρχές περιορίζουν ή καταργούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες θέσεις διδασκαλίας του μαθήματος της μητρικής γλώσσας, όπως συνέβη στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, της Έσσης κλπ. Αντίθετα, θετικές είναι οι εμπειρίες από τα δίγλωσσα ευρωπαϊκά σχολεία του Βερολίνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία 791 εκπαιδευτικοί για όλες τις βαθμίδες και τους τύπους εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων. Ως προς το μαθητικό δυναμικό, αυτό ανέρχεται συνολικά σε 15.817 και κατανέμεται ως εξής: Στα αμιγή σχολεία 4.229 μαθητές, στα δίγλωσσα σχολεία 434, στα τμήματα ελληνικής γλώσσας 9.231, στα ενταγμένα τμήματα 1.647 και στα Ευρωπαϊκά σχολεία 276. Τέλος ως προς τα σχολεία, υπάρχουν 53 αμιγή σχολεία, 20 δίγλωσσα, 66 ενταγμένα τμήματα, 309 τμήματα Ελληνικής γλώσσας, 2 Ευρωπαϊκά σχολεία και ένα τμήμα ενηλίκων.
Τα οικονομικά προβλήματα που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει η Γερμανία, έχουν άμεση επίπτωση στους ξένους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα και μεταξύ ατών και στους Έλληνες μετανάστες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα. Λογική συνέπεια αυτών των εξελίξεων είναι και η διόρθωση του αριθμού των αλλοδαπών κατά 618.000 άτομα προς τα κάτω, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
2 σχόλια:
δυσκολη η κατασταση στη γερμανια.
ειναι οι γονεις μου εκει.
ο πατερας μου λεει αν ερθουμε στην ελλαδα τι θα κανουμε στο χωριο στα γρεβενα
την εχουμε πατησει φαυλος κυκλος
esis edho stin eldha exte dhiglosa sxolia?
Δημοσίευση σχολίου