Σάββατο, Μαρτίου 15

Χάος στην Τουρκία

Σοκ από την απόφαση του Εισαγγελέα να ζητήσει το "κλείσιμο" του κυβερνώντος κόμματος

Σοκ προκάλεσε η χθεσινή, αιφνίδια προσφυγή Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, ζητώντας την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων της ηγεσίας του κόμματος. Αν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της απαγόρευσης, αρχίζει μια νέα περίοδος χάους στην Τουρκία.

Η είδηση για κλείσιμο του AKP έπεσε χθες το βράδυ σαν βόμβα στην Τουρκία. Ο Εισαγγελέας Αμντουραχμάν Γιαντσίνκαγια έστειλε κατηγορητήριο στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το AKP αναπτύσσει δραστηριότητες εναντίον της κοσμικότητας του κράτους. Ζητά την απαγόρευση για πέντε χρόνια της συμμετοχής 71 στελεχών του κόμματος στην πολιτική ζωή ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και ο πρώη Πρόεδρος της Βουλής Μπουλέντ Αρίντς.

Αφορμή η μαντίλα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κατηγορητήριο ο εισαγγελέας κάνει σαφείς και λεπτομερείς αναφορές σε δραστηριότητες του κυβερνώντος κόμματος όπως η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια, καθώς και η απαγόρευση της άδειας για αλκοόλ σε περιοχές της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου δήλωσε πως η διαδικασία θα αρχίσει τη Δευτέρα το πρωί. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από 11 μέλη θα αποφασίσει κατ' αρχήν αν θα αποδεχθεί το κατηγορητήριο. Αν η απόφαση είναι θετική τότε το δικαστήριο θα δώσει ένα μήνα χρόνο στο AKP για την υπεράσπισή του και στη συνέχεια θα λάβει την απόφασή του. Χρειάζεται απλή πλειοψηφία επτά μελών για να αποφασιστεί το κλείσιμο του κόμματος. "Πρέπει να σκεφτούν τι θα χάσει και τι θα κερδίσει η Τουρκία από αυτή τη δίκη. Πρέπει να σκεφτούν το αποτέλεσμα", ήταν η πρώτη αντίδραση του Προέδρου Γκιουλ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, Ζαφέρ Ουσκούλ, δήλωσε ότι η δίκη θα βλάψει τη σταθερότητα στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι τελικά δεν θα κλείσει το AKP. Και ο υπουργός Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, χαρακτήρισε 'μεγάλη αδικία' την εξέλιξη εκτιμώντας πως τελικά η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την παγίδα. "Δεν το παίρνουμε σοβαρά. Τα κατηγορητήρια πάντα υπάρχουν, αλλά την απόφαση την παίρνουν οι δικαστές", είπε ο Υπουργός της κυβέρνησης. Πάντως, ο AKP συνεδρίαζε εκτάκτως χθες το βράδυ μαζί με τους νομικούς του κόμματος αξιολογώντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

"Καθήκον του εισαγγελέα"
Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μόνο το φιλοκουρδικό κόμμα DTP έσπευσε να στηρίξει το AKP, χαρακτηρίζοντας 'ατυχές' το γεγονός και υπενθυμίζοντας τη δίκη που εκκρεμμεί εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος για κλείσιμο. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), παρόλο που δήλωσε ότι δεν θεωρεί "σωστό το κλείσιμο ενός κόμματος", πρόσθεσε ότι "εάν ένα κόμμα διαπράττει αδίκημα, τότε ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να κάνει το καθήκον του". Το ακροδεξιό κόμμα MHP απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, επισημαίνοντας απλώς ότι το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει αποδεκτό με σεβασμό.

Στις εκλογές του Ιουλίου του 2007, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 46% των ψήφων και εξασφάλισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.Τους μήνες πριν από τις εκλογές, το AKP και το κοσμικό κράτος, που στηρίζει κυρίως ο στρατός, είχαν έρθει σε σφοδρή σύγκρουση. Το κόμμα κατηγορούνταν ότι λαμβάνει μέτρα, με σκοπό να υπονομεύσει το κοσμικό καθεστώς.


Πηγη
. Politis.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: