Πέμπτη, Μαρτίου 27

Επίμονη αβεβαιότητα στην οικονομία της Ευρώπης


Απαισιόδοξες φωνές για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη υψώνονται τώρα στις Βρυξέλλες.

Η κρίση στις αγορές θα διαρκέσει πιθανότατα έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αμερική.
Ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια προετοιμάζει νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας ότι «η ευρωζώνη αρχίζει να κλυδωνίζεται» και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης, επιμένοντας ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού παραμένει η κατ' εξοχήν προτεραιότητα της Ευρώπης των 13 και αφήνοντας καθαρά να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να προβεί σε μείωση των επιτοκίων.

Επίμονη αβεβαιότητα

Με αφορμή τη δημοσίευση της τριμηνιαίας οικονομικής έκθεσης για την ευρωζώνη η Κομισιόν εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρώπης των 13 βρίσκεται «αντιμέτωπη με δυσκολίες», κατάσταση που «επιβεβαιώνει» την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης.

Ο Χοακίν Αλμούνια σηκώνει περισσότερο τους τόνους, επισημαίνοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, ιδίως μια επίμονη αβεβαιότητα όσον αφορά τη διάρκεια και το τελικό κόστος της χρηματοοικονομικής κρίσης, την αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας και την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες».

«Παρά τα ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη, η ευρωζώνη αρχίζει να κλυδωνίζεται» αναφέρει ο Ισπανός επίτροπος, ενδεικτικό της απαισιοδοξίας που κυριαρχεί στην έδρα της Ε.Ε. Για την Επιτροπή τα μόνα «ενθαρρυντικά» στοιχεία είναι η αύξηση των επενδύσεων, οι τελευταίες εκτιμήσεις σχετικά με τη βιομηχανική παραγωγή («πιο ευνοϊκές από τις αρχικές προβλέψεις») και οι δείκτες εμπιστοσύνης στον βιομηχανικό τομέα.

Με 2,2% το δ' τρίμηνο

Η αναθεώρηση προς τα κάτω, λοιπόν, των προβλέψεων του Νοεμβρίου 2007 επιβεβαιώνεται και ενδεχομένως θα χρειαστεί και άλλη. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη μειώθηκε από 2,6% το τρίτο τρίμηνο του 2007 σε 2,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο. Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που συνδέεται με την αύξηση των τιμών. Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,3% έναντι 1,7% το περασμένο καλοκαίρι.

Το 2008, λοιπόν, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να υπερβεί το 1,8%. Ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο χαμηλός.

* Για τον Ζαν - Κλοντ Τρισέ «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη». Και «τα χειρότερα» είναι ο πληθωρισμός, «ο οποίος παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης, ακόμη και σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας που συνδέεται με τη χρηματοοικονομική κρίση».

Πληθωρισμός Φεβρουαρίου 3,3%

Σε ομιλία του χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα παραμένει «η κατ' εξοχήν προτεραιότητα» της ΕΚΤ, ιδίως σήμερα που οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη, κυρίως στα τρόφιμα και την ενέργεια. Ο πληθωρισμός ανήλθε τον Φεβρουάριο στο επίπεδο του 3,3% στην ευρωζώνη και θα παραμείνει πάνω από το 2% τους περισσότερους μήνες του 2008, είπε ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ, επισημαίνοντας ότι στόχος της ΕΚΤ είναι να κυμανθεί λίγο κάτω από το όριο του 2%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε φυσικά την ανησυχία του για ενδεχόμενες αυξήσεις των μισθών ως αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους ζωής.

Η ΕΚΤ και η Fed δεν αντιμετωπίζουν την ίδια οικονομική κατάσταση απάντησε ο Τρισέ σε ευρωβουλευτές, που του υπενθύμισαν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον στο θέμα των επιτοκίων.

πηγη:
http://www.greeknews.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: