Τρίτη, Μαρτίου 11

Πρόγραμμα «Πολιτισμός» (2007-2013)


Πρόγραμμα «Πολιτισμός» (2007-2013)

Με την Απόφαση 185/2006/ek του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θεσπίζονται τα σχετικά του προγράμματος Πολιτισμός (2007-2013)

Το Πρόγραμμα «Πολιτισμός 2007» έχει σχεδιαστεί ως ένα συνδετικό, παγκόσμιο και πλήρες εργαλείο για διακρατική πολιτιστική συνεργασία στην Ευρώπη, με κύριο στόχο να συνεισφέρει δραστικά στην εξέλιξη μιας Ευρωπαϊκής ταυτότητας με βαθιές ρίζες.

Κύριοι στόχοι

Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τον πολιτιστικό χώρο, τον οποίο μοιράζονται οι λαοί της Ευρώπης και είναι βασισμένος σε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ δημιουργών, πολιτιστικών φορέων και πολιτιστικών οργανισμών από χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, με προοπτική να ενθαρρύνουν την καλλιέργεια της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη.

Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η προώθηση της διακρατικής κινητικότητας των εργαζόμενων στον πολιτιστικό τομέα.
  • Η ενθάρρυνση της διακρατικής κυκλοφορίας έργων και πολιτιστικών και καλλιτεχνικών αγαθών.
  • Η ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Ενίσχυση άλλων προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Τα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνουν ότι το «Πολιτισμός 2007» θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των οριζόντιων στόχων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα ενισχύσει

1. την προώθηση της θεμελιώδους αρχής για την ελευθερία της έκφρασης.

2. την ενθάρρυνση μιας ευρύτερης γνώσης της ιδιαίτερης σημασίας αναφορικά με τη διαρκή ανάπτυξη.

3. την αναζήτηση μεθόδων προώθησης της αμφίπλευρης κατανόησης και ανοχής μέσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. συνεισφορά στην εξάλειψη όλων των διακρίσεων που βασίζονται στο φύλο, εθνική ή φυλετική προέλευση, θρησκεία ή προσωπικές πεποιθήσεις, αναπηρία, ηλικία ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη ενότητα και αλληλοσυμπλήρωση μεταξύ του προγράμματος και της πολιτικής της Κοινότητας στον τομέα των πολιτιστικών συνεργασιών με τρίτες χώρες.

Τομείς επιχορήγησης

Οι τομείς επιχορήγησης του προγράμματος είναι τρεις:

  1. Οικονομική στήριξη σε πολιτιστικές δράσεις
  2. Οικονομική ενίσχυση για φορείς που δραστηριοποιούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στον πολιτιστικό τομέα
  3. Οικονομική στήριξη σε αναλύσεις, συλλογή και διάδοση πληροφοριών και πολιτιστικών δεδομένων και σε δράσεις που μεγιστοποιούν την επίδραση των σχεδίων στον τομέα της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής συνεργασίας και πολιτιστικής πολιτικής για την ανάπτυξη ( ο τομέας αυτός καλύπτει το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, καθώς και τα ερευνητικά σχέδια).

Ειδικές ενέργειες.

Παρέχεται επίσης βοήθεια σε ειδικές ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα και σημαντικής εμβέλειας. Για να χαρακτηριστούν έτσι οι ενέργειες αυτές πρέπει να έχουν σημαντική απήχηση στους λαούς της Ευρώπης και να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά την πολιτιστική ποικιλομορφία και στην ενίσχυση της αίσθησής τους ότι ανήκουν στην ίδια κοινότητα. Στις πρωτοβουλίες αυτές ανήκουν, για παράδειγμα, οι «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης». Οι όροι επιλογής θα εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη ενέργεια και η χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% του προϋπολογισμού του σχεδίου·

  • Στήριξη σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τομέα. Η στήριξη αυτή αφορά τους οργανισμούς οι οποίοι διαθέτουν δυνητική ακτινοβολία στο επίπεδο όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή καλύπτουν τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες. Οι οργανισμοί λαμβάνουν στήριξη όταν παρέχουν εκπροσώπηση σε κοινοτικό επίπεδο, διαδίδοντας πληροφορίες που επιτρέπουν τη διευκόλυνση της πολιτιστικής διευρωπαϊκής συνεργασίας ή συμμετέχουν σε σχέδια πολιτιστικής συνεργασίας ενεργώντας ως πρεσβευτές του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η επιλογή γίνεται ύστερα από τη δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων·

  • Στήριξη εργασιών ανάλυσης καθώς και της συλλογής και διάδοσης πληροφοριών και αύξησης στο μέγιστο της επίδρασης των σχεδίων στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας και της ανάπτυξης της πολιτικής. Σκοπός του σκέλους αυτού είναι η αύξηση του όγκου και της ποιότητας των πληροφοριών και των αριθμητικών στοιχείων σχετικά με την πολιτιστική συνεργασία και την ανάπτυξη της πολιτικής στον τομέα του πολιτισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και η ενθάρρυνση της διάδοσής τους, και μέσω του Διαδικτύου. Σκοπός του είναι επίσης η διάδοση των πρακτικών πληροφοριών για το πρόγραμμα να έχει ακριβείς στόχους σε τοπικό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκαν «πολιτιστικά σημεία επαφής». Ο ρόλος τους είναι να προωθούν το πρόγραμμα, να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού επαγγελματικών και πολιτιστικών φορέων στις δράσεις του και να εξασφαλίζουν πραγματική σύνδεση με τα διάφορα όργανα που στηρίζουν τον πολιτιστικό τομέα στα κράτη μέλη.
ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:184:0007:0008:EL:PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: