Τρίτη, Μαρτίου 18

«Βαδίζει» προς διχοτόμηση το Κοσσυφοπέδιο

Έγιναν οι σοβαρότερες ταραχές από την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου

Χθες ξεπεράστηκε η «κόκκινη γραμμή» στις σχέσεις Σέρβων και διεθνούς κοινότητας αναφέρουν μμε στο Βελιγράδι.

Επτά ώρες χρειάστηκαν χθες οι νατοϊκές δυνάμεις για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κατάσταση. Με άρματα μάχης και με περιπολίες προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη στη σερβική Μιτρόβιτσα καθώς υπήρχαν ακόμη μικροσυμπλοκές μέχρι σήμερα το πρωί.

Οι ταραχές ήταν οι χειρότερες από την 17η Φεβρουαρίου ημέρα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και άρχισαν από την Παρασκευή, όταν 50 Σέρβοι κατέλαβαν το κτίριο των δικαστηρίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Σήμερα επικράτησε σχετική ηρεμία, με μοναδικό επεισόδιο μικροσυμπλοκή φοιτητών και διεθνους δύναμης.

Οι Σέρβοι κατηγορούν την διεθνή δύναμη

Σύμφωνα με τον Ντούσαν Προρόκοβιτς, τον Σέρβο υφυπουργός για το Κοσσυφοπέδιο η βιαιότητα των κατασταλτικών μέτρων της διεθνούς δύναμης στην περιοχή «δεν δικαιολογείται

Η διεθνής δύναμη αξιολογεί όμως την κατάσταση εντελώς διαφορετικά

Η διοίκηση των ΗΕ αξιολογεί όμως την κατάσταση εντελώς διαφορετικά: καταρχήν προσπαθεί να αποτρέψει την ντε φάκτο απόσχιση της σερβικής Μιτρόβιτσας κάτι που τώρα μετά την απόσυρση του πολιτικού της προσωπικού για λόγους ασφαλείας είναι σχεδόν αδύνατο. Και επιπλέον τα ΗΕ υποστηρίζουν ότι η σερβική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει παράλληλες δομές με στόχο ακριβώς αυτή την απόσχιση.

1 Ουκρανός αστυνομικός της UNMIK νεκρός από τις ταραχές.

Υπέκυψε στα τραύματά του ο Ουκρανός αστυνομικός που είχε τραυματιστεί στις χθεσινές συγκρούσεις στη Μιτρόβιτσα.

Το υπουργείο άμυνας τής Ουκρανίας δήλωσε ότι οι στρατιώτες τους ισως αποχωρήσουν την παρασκευή από το Κόσσοβο. Την περιοχη θα επισκεφτει αυριο ο Ουκρανος υπεξ.

Εν τω μεταξύ μετά από τις χθεσινές ταραχές πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ακόμη και αν διατηρήσει στα χαρτιά την εδαφική ακεραιότητά του, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να θεωρηθεί πλέον ως μια ντε φάκτο διχοτομημένη περιοχή.

Δείτε κ άλλο σχετικό άρθρο: http://neoinileias.blogspot.com/2008/02/blog-post_7087.html

πηγη: ana, b92,d.v. vesnik

Δεν υπάρχουν σχόλια: