"H φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό συμπίπτει με το Διεθνές Έτος Υγιεινής. Αυτό αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση για δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση που πλήττει έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη μας. Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής, τις οποίες βιώνουν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Συνολικά 1,5 εκατομμύρια νέοι χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουμε", αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό που εορτάζεται σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.
Ο γγ του ΟΗΕ επισημαίνει ότι "οι κακές συνθήκες υγιεινής σε συνδυασμό με την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού, προκαλούν αυτόν τον ασύλληπτο αριθμό θανάτων. Επιπλέον, αυτοί που επιζούν έχουν μικρότερες πιθανότητες να απολαύσουν μια υγιή και παραγωγική ζωή. Τα παιδιά και ιδίως τα κορίτσια, αναγκάζονται να μην πηγαίνουν σχολείο, ενώ οι ασθένειες αποκλείουν τους ενήλικες από την παραγωγική εργασία".
Ο κ. Μπαν Γκι-Μουν σημειώνει επίσης ότι "οι ηγέτες που το 2000 υιοθέτησαν τους Αναπτυξιακούς Στόχους Χιλιετίας, οραματίστηκαν τη μείωση (έως το 2015) στο μισό του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν χωρίς πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Ωστόσο, δε βρισκόμαστε ούτε κατά διάνοια στο δρόμο της υλοποίησης αυτού του στόχου. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2015, 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Με τους σημερινούς ρυθμούς, η υποσαχάρια Αφρική δε θα υλοποιήσει το στόχο νωρίτερα από το 2076".
Ο γγ του ΟΗΕ αναφέρει ότι "αν και έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, το μέγεθος των πληθυσμών, η ευρέως διαδεδομένη φτώχεια, οι ανεπαρκείς επενδύσεις και κυρίως η έλλειψη πολιτικής βούλησης, εμποδίζουν την περαιτέρω πρόοδο", επισημαίνοντας οτι "με την κατάλληλη αποφασιστικότητα, τα μέλη της διεθνούς κοινότητας μπορούν να προχωρήσουν μπροστά. Η Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης υιοθέτησε το 2005 μια σειρά μέτρων για τη επίτευξη ουσιαστικής προόδου, καθιστώντας πρωτίστως υπεύθυνες τις κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται από την κρίση. Έκανε επίσης έκκληση για διεθνή υποστήριξη, εφαρμογή πολιτικών, εξεύρεση χρηματοοικονομικών πόρων και μεταφορά τεχνολογίας σε χώρες που την έχουν ανάγκη".
"Αν απαντήσουμε στην πρόκληση δεν θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα μόνο για την καλύτερη πρόσβαση σε καθαρό νερό. Κάθε δολάριο που επενδύεται στο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής αποφέρει περίπου επτά δολάρια παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ανεκτίμητα κέρδη από τη μείωση της φτώχειας, τη βελτίωση της υγείας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό δίνει την ευκαιρία να φωτίσουμε αυτά τα ζητήματα. Φέτος όμως, πέρα από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ας ασκήσουμε πιέσεις για δράση προκειμένου να αλλάξουμε σημαντικά τη ζωή αυτών των ανθρώπων", καταλήγει στο μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ .
Ο βοηθός γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Nτέϊβιντ Χέϊμαν ανέφερε στους δημοσιογράφους στην Γενεύη πως "κάθε χρόνο περί τα 15 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες" και υπογράμμισε ότι "εάν είχαμε καλές υποδομές για το νερό και συνθήκες υγιεινής θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό των περίπου 2 εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια"
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της "Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης", περίπου 11.000 επαγγελματίες του τομέα της υγείας εκτιμούν ότι η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής ήταν η σημαντικότερη ιατρική πρόοδος από το 1840, πριν από τα εμβόλια και την αναισθησία.
Η διάρροια είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ακόμη και σήμερα, το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε "αξιοπρεπείς" τουαλέτες σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.
Πέρα από το θέμα υγείας, η απουσία τουαλετών έχει συνέπειες σε θέματα ασφάλειας: γυναίκες και παιδιά είναι εκτεθειμένα σε ταλαιπωρίες ή σε σεξουαλικές επιθέσεις όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους το βράδυ αναζητώντας ένα απομονωμένο σημείο.
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε κάποια πρόοδος: μεταξύ των ετών 1990 και 2004, 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής αλλά περίπου 2,6 δισεκατομμύρια εξακολουθούν να μην έχουν τουαλέτες στα σπίτια τους.
Πηγη:AΠΕ http://www.ana-mpa.gr/anaweb/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου