Μεγάλες διαστάσεις παίρνει τα τελευταία χρόνια η συνήθεια του καπνίσματος στη χώρα μας ,που ξεκινά από τα εφηβικά χρόνια και συγκεκριμένα από την ηλικία των 12 έως 15 ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών ένας στους τέσσερις μαθητές γυμνασίου καπνίζουν, ενώ στο λύκειο το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν είναι 36%.
Η χώρα μας βρίσκεται στη 2η θέση στον κόσμο σε κατανάλωση τσιγάρων στους ενήλικες, ωστόσο στους εφήβους ηλικίας 15 ετών βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Τα τσιγάρα σύμφωνα με ιατρικούς επιστήμονες περιέχουν 4.700 τοξικές ουσίες, εκ των οποίων οι 60 είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες ενώ οι 590 είναι πρόσθετες χημικές ενώσεις που τις χρησιμοποιούν οι καπνοβιομηχανίες για τη βελτίωση της γεύσης.
Το κάπνισμα επηρεάζει όλα τα όργανα ξεκινώντας από τα πνευμόνια, όπου προκαλεί νοσήματα όπως ο καρκίνος, το πνευμονικό εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα κ.λ.π., ενώ ευθύνεται και για καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα, στηθάγχη, αγγειοπάθεια).
«Ο καπνιστής εκτός από τη νικοτίνη παίρνει και πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, νιτροζαμίνες, αρωματικούς υδρογονάνθρακες και ίχνη βαρέων μετάλλων, ουσίες δηλαδή που καταστρέφουν την υγεία», τονίζοντας ότι το κέρδος για την υγεία του ανθρώπου αρχίζει 10 λεπτά μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Συχνή σωματική άσκηση, σωστή διατροφή με ταυτόχρονη διακοπή του καπνίσματος μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, αλλά και να κάνουν τον άνθρωπο ποιο παραγωγικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου