Σύμφωνα με τον Τύπο των Σκοπίων, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ θα ορίσουν ως απεσταλμένη τους στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, τη μόνιμη αντιπρόσωπό τους στο ΝΑΤΟ, πρέσβη Βικτόρια Νούλαντ.
Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξη της τον περασμένο Νοέμβριο στην εφημερίδα των σκοπιών Ουτρίνσκι Βέσνικ». είχε καλέσει τα Σκόπια να αποφύγουν προκλητικές κινήσεις και να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για σχέσεις καλής γειτονίας και εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας. «Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες και στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, τα Σκόπια προέβησαν σε κάποιες κινήσεις οι οποίες ερέθισαν την Αθήνα,είχε δηλώσει.
Πιστεύω ειλικρινά, ότι κάποιες από αυτές της κινήσεις ήταν προϊόν εσφαλμένων συμβουλών» δηλώσε τότε η κ. Βικτόρια Νούλαντ στη συνέντευξή της.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είχε δηλώσει: «Την παρούσα χρονική στιγμή σας χρειάζονται φίλοι και σύμμαχοι στη Βορειαοατλαντική Συμμαχία. Θα χρειαστεί και οι 27 χώρες-μέλη της Συμμαχίας να δείξουν ότι είναι έτοιμες να σας υποστηρίξουν». Η κ. Νούλαντ είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ενδιάμεση Συμφωνία και τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. «Είναι καιρός, τα Σκόπια και η Αθήνα να βρουν τρόπο για να μειωθεί η ένταση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν συστατικό στοιχείο των διεργασιών για ένταξη στο ΝΑΤΟ» είχε σημειώσει.
Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η εντολή του Μάθιου Νίμιτς, η οποία προκύπτει από σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ και από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, παραμένει ως έχει.
Αποχωρεί οριστικά από τον κυβερνητικό συνασπισμό της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το κόμμα του, δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών Μεντούχ Θάτσι. Εν τω μεταξύ, στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Εν τω μεταξύ για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στην αποστολή μετέχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης.
Βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο, είναι η στρατηγική της Λισαβόνας, με έμφαση στην ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να συζητηθούν οι εξωτερικές πτυχές της ενεργειακής ασφάλειας, η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και η Ένωση για τη Μεσόγειο. Στο γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών προβλέπεται να συζητηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Πηγή: hri
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου