Κυριακή, Ιουνίου 15

Επιδιώκουν ένα "modus vivendi" για το Κόσσοβο

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει στο Κοσσυφοπέδιο το νέο σύνταγμα που τέθηκε σε ισχύ σήμερα Κυριακή δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βελιγράδι

Ως απάντηση στο σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα δημιουργήσουν τα δικά τους θεσμικά όργανα . Η ανακοίνωση τους έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου, δήλωσε, ο Slobodan Samardzic, υπουργός της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο.

Το Κοσσυφοπέδιο, με πληθυσμό σήμερα 80% της αλβανικής εθνοτικής, πλειοψηφίας έχει αναγνωρισθεί ως κυρίαρχο κράτος από 43 χώρες, δεδομένου ότι, κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008

"Για τη Σερβία, [το σύνταγμα] δεν έχει νομική ισχύ. Η Σερβία θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως τη νότια περιοχή της, η Σερβία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της και την εδαφική κυριαρχία της με ειρηνικά μέσα, και τη βοήθεια της διπλωματίας," δήλωσε, ο πρόεδρος της Σερβίας B. Τάντιτς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, το Βελιγράδι εξακολουθεί να επιμένει στη διεξαγωγή περαιτέρω συνομιλιών για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις όλων των πολιτικών κομμάτων στη Σερβία, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Vojislav Koštunica δήλωσε ότι «η Σερβία δεν μπορεί να δεχτεί την δημιουργία ξένου κράτους στο έδαφος της»

Εν τω μεταξύ ο ΟΗΕ έπρεπε σύμφωνα με το σχέδιο να μεταβιβάσει ένα μεγάλο τμήμα των εξουσιών του στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του Κοσόβου -- εκτός από τον τομέα της ασφάλειας, που θα εξακολουθήσει να την εξασφαλίζει το ΝΑΤΟ, και τις αρμοδιότητες της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης, που έχουν ανατεθεί στην ευρωπαϊκή αποστολή "EULex. Όμως λόγω της αντίθεσης της Σερβίας και της Ρωσίας στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, η αποστολή του ΟΗΕ θα πρέπει να συνεχιστεί.

Με πληροφορίες από: ape, ria, f24,tanjug



2 σχόλια:

Sophia είπε...

Κάνοντας λοιπόν κι εγώ το δικό μου "ποδαρικό" στους "Νέους Ν. Ηλείας", δίνω τα συγχαρητηριά μου στον ανώνυμο συγγραφέα του ιστολογίου.
Πρέπει να κατέβαλες μεγάλη προσπάθεια να γράψεις τόσες αναρτήσεις.
Το να σχολιάζεις την επικαιρότητα διαφέρει από το να την παρουσιάζεις κι εσύ απ' ό,τι φαίνεται έχεις μάθει να τα ξεχωρίζεις, μπράβο σου!

Εύχομαι πολλές πολλές ειδήσεις ακόμα,
Καλό απόγευμα!

ΜyriSun[Manya] είπε...

Να προσθέσω κι εγώ τη φτωχή μου άποψη
ανταποδίδοντας τις συχνές σου επισκέψεις στα δικα μου blog travelling & stylling rose & stylling blue....εχεις άποψη και την προβάλλεις σθεναρά..μαρέσει το ύφος και το καθάριο της τοποθέτησης και οπτικής σου...θέματα που ξυπνάνε και
δείχνουν βαθιά μελέτη της επικαιρότητας σε σημεία κλειδιά..
Νεοι Ν.Ηλείας..ενας η πολλοί που γράφετε εδω keep walking..σας διαβάζω..νομίζω και αρκετοί ακόμη που γίνονται μέρα μερα και περισσότεροι.
ΜyRiSun