Σάββατο, Ιουνίου 28

Συνομιλίες για το όνομα

Με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, συναντήθηκε χθες ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, κ.Νίμιτς.
Ο ειδικος διαμεσολαβητής του ΟΗΕ φάνηκε να κρατά αποστάσεις από το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ αναφορικά με την όποια πιθανή συμφωνία, προέχει να υπάρξει συμφωνία δήλωσε χαρακτηριστικά. Αμεση απόφαση δεν υπηρξε ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από μμε στα Σκόπια οι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως και σύμφωνα με μμε των Σκοπίων το όνομα « Βόρεια Μακεδονία» δείχνει να είναι αποδεκτό ως λύση και στη διπλανή χώρα.

Παράλληλα βρέθηκε χθές στα Σκόπια και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Ο κ. Μιλόσοσκι χαρακτήρισε «συμπτωματικό» το γεγονός ότι η επίσκεψη της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια συμπίπτει με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς.

Η κ. Ντι Κάρλο, σε δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις, ανέφερε ότι για τη χώρα προέχουν δύο ζητήματα, ο άμεσος σχηματισμός νέας κυβέρνησης, έτσι ώστε αυτή να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ευρω-ατλαντική της πορεία και την εφαρμογή τής Συμφωνίας της Οχρίδας, καθώς και το «κλείσιμο» της εκκρεμότητας της ονομασίας για να καταστεί εφικτή το συντομότερο δυνατό η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ένωση.

Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, αναφέρεται ότι η κ. Ντι Κάρλο εξέφρασε απογοήτευση από την έκβαση της Συνόδου στο Βουκουρέστι και επανέλαβε τη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στην ΠΓΔΜ για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού πρώτα διευθετήσει την εκκρεμότητα με την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από hri

2 σχόλια:

Aline Reis είπε...

O seu Blog também é muiiito bonito, apesar de não entender pois não entendo a lingua na grécia. Sou Brasileira...
Good nice you blog too..

Ατίθασος ενήλικας είπε...

Αυτά είναι νταλαβέρια
Όχι παίζουν …