Τετάρτη, Ιουνίου 25

K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ "Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια και από τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιήσει το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για στοχευμένες παρεμβάσεις σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία στο πρώτο Συμπόσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων είναι πολιτική και κοινωνική υποχρέωση. Είναι ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι υπόθεση δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία (το πετρέλαιο από 26 δολάρια το βαρέλι που ήταν το 2003 αγγίζει σήμερα τα 140), τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ που μετέφερε τους κραδασμούς της σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον πληθωρισμό που εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως και σημείωσε: «Σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, σ ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζει σύνορα, οι Κυβερνήσεις δεν μπορούν να δρουν αποτελεσματικά, εάν δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα διεθνή δεδομένα.
Οφείλουν να συνεργάζονται με τους πολιτικούς και οικονομικούς τους εταίρους, μα προπάντων με τους διεθνείς οργανισμούς.
Οφείλουν να συνεννοούνται για να ρυθμίζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, τις ροές του κεφαλαίου, την προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουν να διαμορφώνουν συνθήκες εξωστρέφειας, ώστε να προσαρμόζονται ευκολότερα, ταχύτερα και αποδοτικότερα στις παγκόσμιες αλλαγές».

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη θέση της χώρας μας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα πορεύεται στον 21ο αιώνα, έχοντας ως βάση την ισότιμη παρουσία της στην Ε.Ε. και επιδιώκοντας την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με όλους τους γείτονές της

Για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είπε ότι η Ελλάδα τη θέλει να αναδειχθεί σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου. Συνεργάζεται με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες και ενδεικτικά ανέφερε ότι 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις και 3.000 καταστήματα ελληνικών Τραπεζών δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί:

- Ν ανοίξει τις πόρτες της Ελλάδας στη διεθνή συνεργασία για την εκπαίδευση και την έρευνα.

- Nα γίνει πόλος για τη ζύμωση ιδεών.

- Nα συμβάλλει στην κατανόηση των πολιτικών, των οικονομικών και των τεχνολογικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

- Να δημιουργήσει μία δυναμική εκπαιδευτική κοινότητα, με πανεπιστημιακούς, τεχνοκράτες και φοιτητές, απ όλο τον κόσμο. Μια κοινότητα ικανή να συμβάλλει στην καλύτερη αντίληψη των πολιτισμών, των κοινών προκλήσεων, αλλά και των νέων ευκαιριών, που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή μας.

«Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο ανοίγει στη χώρα μας το δρόμο που της επιτρέπει να μοιράζεται με τους γείτονές της την ευρωπαϊκή εμπειρία που απέκτησε, αλλά και να συμπαράγει νέα γνώση», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως ένα ακόμη βήμα με στόχο τη διεθνοποίηση της Εκπαίδευσης και της Έρευνας στη χώρα μας γίνεται- στο διάστημα αυτό- με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Διότι:

- Δίδεται έτσι στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα η δυνατότητα να δημιουργούν κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό. Αλλά και να παρέχουν διπλώματα ή τίτλους, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και σε άλλες γλώσσες.

- Ενισχύεται η δυνατότητά τους να συνεργάζονται με αντίστοιχα Ιδρύματα του Εξωτερικού, έτσι ώστε η γνώση να κινείται ταχύτερα και να διαχέεται ευρύτερα.

- Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη κοινών προβληματισμών, η σύνθεση διαφορετικών εκτιμήσεων, η ζύμωση νέων ιδεών. Είναι άλλωστε πασιφανές ότι στη νέα εποχή οι διαπολιτισμικές επιρροές -συνυφασμένες με την ιστορία των λαών- γίνονται πιο ισχυρές, πιο ορατές και πιο άμεσες.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ίδρυση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας για τη Δημόσια Διοίκηση των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου, στη Θεσσαλονίκη.
Με πληροφορίες από: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: