Τρίτη, Ιουνίου 24

Εξυγίανση της πετρελαιαγοράς ζήτησε ο ΟΠΕΚ


Μεγαλύτερη διαφάνεια και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι απαραίτητη προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά του πετρελαίου, εκτιμά στο τελικό ανακοινωθέν της η έκτακτη διάσκεψη για το πετρέλαιο της Τζέντα που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία, η οποία διοργάνωσε τη διάσκεψη, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (AIE), του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας (IEF) και του Οργανισμού Πετρελαιο-εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Επίσης, η διάσκεψη εκτίμησε ότι είναι "απαραίτητο" να αυξηθούν οι επενδύσεις, ώστε έτσι να μεγαλώσει η ικανότητα παραγωγής και διύλισης, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.

"H ύπαρξη συμπληρωματικής δυναμικότητας στην αλυσίδα παραγωγής είναι σημαντική για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου", αναφέρει το ανακοινωθέν.

"Κατά συνέπεια, μία ενδεικνυόμενη αύξηση των επενδύσεων, είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλισθεί πως οι αγορές θα είναι εγκαίρως και κατάλληλα εφοδιασμένες", διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν.

Στο ανακοινωθέν δεν χρησιμοποιείται ο όρος κερδοσκοπία, ως στοιχείο που ερμηνεύει την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, αλλά, υπογραμμίζεται ότι "η διαφάνεια και η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών πρέπει να βελτιωθεί με μέτρα που θα αποσκοπούν στη συλλογή περισσότερων δεδομένων για τις δραστηριότητες των κεφαλαίων αναφοράς και προκειμένου να εξεταστούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αγορών του αργού πετρελαίου.

Τα κεφάλαια αναφοράς είναι χρηματοπιστωτικά μέσα που ακολουθούν την πρόοδο των δεικτών και αντανακλούν την εξέλιξη ενός πανεριού πρώτων υλών. Στη δραστηριότητά τους ορισμένοι αποδίδουν -εν μέρει- την ευθύνη για την άνοδο των τιμών.

"Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν πως η κατάσταση απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα μέρη, τις χώρες παραγωγούς και τις καταναλώτριες χώρες, την πετρελαϊκή βιομηχανία και τους άλλους ενδιαφερόμενους παράγοντες, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου, προς όφελος όλων", συνεχίζει το ανακοινωθέν.
Στο επίσημο ανακοινωθέν τους οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη δεν έκαναν λόγο για καμία πρόθεση να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως των 200.000 βαρελιών ημερησίως στη δική της παραγωγή.

Επίσης, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ήταν παρών στην Τζέντα, να διοργανώσει μία επόμενη διάσκεψη στο Λονδίνο έως τα τέλη του έτους.
Με πληροφορίες από: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: