Τρίτη, Ιουνίου 10

Άμεση βοήθεια και μέτρα στήριξης στους πληγέντες

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, μετά το τέλος των συναντήσεών του με την πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, αναχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα και προήδρευσε έκτακτης συσκέψεως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Πελοπόννησο.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, Άμυνας κ. Μεϊμαράκης, ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, Υγείας κ. Αβραμόπουλος και Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε μετά το πέρας της σύσκεψης για την αποκατάσταση των ζημιών στις σεισμόπληκτες περιοχές, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τους σεισμόπληκτους.

Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι για τις άμεσες ανάγκες θα καταβληθούν 3.000 ευρώ σε όσους κατέρρευσαν οι οικίες τους ή κρίνονται κατεδαφιστέες ή κρίνονται επισκευάσιμες, αλλά είναι μη κατοικήσιμες.

Θα δοθούν, επίσης, 10.000 ευρώ για την οικοσκευή σε αυτούς που οι οικίες τους κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέες. Επίσης, για την ανακατασκευή ή την επισκευή των οικιών τις δαπάνες αναλαμβάνει το κράτος δωρεάν. Ανεξάρτητα αν τα σπίτια αυτά γκρεμίστηκαν, θα γκρεμιστούν ή κρίνονται επισκευάσιμα.

Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι για τις 3.000 ευρώ οι σεισμοπαθείς πρέπει να καταθέσουν αίτηση μόνο στην Αγροτική Τράπεζα με την ταυτότητά τους, τη βεβαίωση του δημάρχου ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ότι το σπίτι έχει υποστεί ζημιές και δεν είναι κατοικήσιμο.

Οι μόνιμοι κάτοικοι που υπάγονται και στις δυο κατηγορίες δικαιούνται τα βοηθήματα των 3.000 και 10.000 ευρώ.

Για τους μη μόνιμους κατοίκους θα ισχύσει, επίσης, το μέτρο της δωρεάν ανακατασκευής ή επισκευής των σπιτιών με δαπάνες του κράτους.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις στις σεισμόπληκτες περιοχές ανάλογα με αυτά των πυροπαθών περιοχών του καλοκαιριού θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομίας.

Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ακόμη ότι το υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε έκτακτο βοήθημα 200.000 ευρώ στις νομαρχίες Αχαΐας και Ηλείας και από 150.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους.

Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης θα έχει εξετάσει όλα τα σπίτια που σημαίνει ότι από την Πέμπτη θα μπορεί να χορηγεί τις βεβαιώσεις για να ξεκινήσει η καταβολή των βοηθημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: