Κάθε χρόνο περίπου 400.000 άτομα περνούν παράνομα ή νόμιμα τα σύνορα της Ευρώπης, στη χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Ο καταγεγραμμένος αριθμός των μεταναστών από χώρες εκτός Ευρώπης (Ασία, Αφρική, κτλ) στην Ευρώπη είναι περίπου 13.000.000.
Σε αρκετές περιπτώσεις ο προσωπικός και ο δημόσιος πλούτος από την εργασία των λαθρομεταναστών δημιουργεί συσσώρευση κεφαλαίου, όμως, δημιουργεί μεγαλύτερα και γενικότερα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αλλά και στην εσωτερική αγορά εργασίας.
Η Παράνομη μετανάστευση είναι ένα σύγχρονο σοβαρό πρόβλημα, το φαινόμενο προκαλεί μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες, επίσης τροφοδοτεί την παράνομη απασχόληση, την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια.
Επιπλέον, αρκετοί είναι οι μετανάστες που ενώ έχουν άδεια διαμονής, απασχολούνται παράνομα. Συχνά ο λαθρομετανάστης, ο παράνομα εργαζόμενος και ο εργοδότης αλληλεπικαλύπτονται, σε αυτή την περίπτωση νομικές κυρώσεις αντιμετωπίζουν οι παράνομα εργαζόμενοι και οι λαθρομετανάστες, ενώ ο «εργοδότης» δεν αντιμετωπίζει ποτέ νομικές οι άλλες κυρώσεις. «Το αδίκημα της απασχόλησης αλλοδαπών χωρίς άδεια εργασίας» σχεδόν δεν υπάρχει. Ακόμη και σε αρκετές περιπτώσεις τα εγκληματικά δίκτυα και οι διακινητές συνεχίζουν να λειτουργούν σχεδόν ατιμωρητί.
Οι τομείς εργασίας που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών είναι οι κατασκευές, η πορνεία, (κάθε χρόνο πάνω από 250.000 γυναίκες και κορίτσια διακινούνται παράνομα) η εργασία σε ξενοδοχεία, και εστιατόρια και η γεωργία, στη γεωργία γίνεται πρόσληψη ξένων εποχικών εργαζομένων (φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι) οι οποίοι περνούν συνήθως τα σύνορα με τουριστική viza και παραμένουν για όσο χρόνο διαρκεί η viza. Οι καταστάσεις αυτές εγείρουν επίσης πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις μέρες μας η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο πρόβλημα που απαιτεί μια συντονισμένη, διεπιστημονική και διεθνή αντίδραση.
Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά και οι πολιτικές και οι στρατηγικές που έχουν ακολουθηθεί αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το πολύπλοκο διεθνές πρόβλημα, ενώ ο συντονισμός, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας.
Η Δημοκρατία αναγνωρίζει σε όλες τις χώρες του κόσμου την είσοδο αλλοδαπών ( κάθε άνθρωπος που φεύγει από τη χώρα του και πάει σε μια άλλη θεωρείται αλλοδαπός).
Η μετακίνηση όμως αυτή δεν μπορεί για κανένα λόγο να γίνεται κατά παραβίαση του δικαίου, των νόμων και σε συνθήκες που συχνά είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, επομένως ο έλεγχος της μεταναστευτικής ροής και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης κρίνονται αναγκαία.
7 σχόλια:
Χωρια οι αρρωστειες, που κουβαλανε.
Ειδικα η φυματιωση, με εκεινη την ειδικη μορφη ανθεκτικου τυπου στα φαρμακα, που ταλαιπωρει τους γιατρους στη "Σωτηρια".
Βρασε ρυζι.
Αν υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα μετανάστες θα λυθούν πολλά προβλήματα.
Οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τον αποκλεισμό της επιχείρησης από τις δημόσιες συμβάσεις ή κατάργηση των κρατικών και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που λαμβάνει αλλά και μεγάλα πρόστιμα ή και κλείσιμο.
Ένα άλλο μέτρο που θα λύσει προβλήματα είναι η εξατομίκευση της μετανάστευσης, δηλαδή, να επιλέγεται και η χώρα του μετανάστη, αλλά και ο αριθμός και οι ειδικότητες που χρειάζονται.
Οι άνθρωποι αυτοί ψάχνουν καλύτεροι μοίρα, κι εμείς σα χώρα θέλουμε χέρια, αλλά θέλουμε και να διαφυλάξουμε πολλά πράγματα. Γι αυτό πρέπει μία από κοινού μέριμνα για το ζήτημα, γιατί πλήττει την κοινωνία μας το μεταναστευτικό πρόβλημα.
bre paidia afto me tin 'εξατομίκευση της μετανάστευσης' pote den to katalaba. Ti tha ginei diladi, tha kathontai merikoi sta sinora ka itha lene 'mesa esi' 'exo esi'. Den eironebomai pragmatika den to katalabaino
Mια ερωτησουλα μονο.
Οταν στας Σερρας, και μεσα σε καφενωνα, ρωτηθηκαν οι θαμωνες, νεοι ολοι και αεργοι, οχι ανεργοι,γιατι δεν πατε να δουλεψετε στα χωραφια, αφου δεν εχετε δουλεια και οι αγροτες, αλλα και οι γονεις σας, δεν εχουν απ την αλλη, χερια για να δουλεψουν και αναγκαζονται να φερνουν εργατες απο τη Βουλγαρια, τι νομιζετε οτι απαντησαν;
Μα, οτι δεν ειναι αυτες οι δουλειες γι αυτους.
Εχω αλλα ονειρα για τον εαυτο μου, ειπε μια δεσποσυνη,δεν παω εγω στα χωραφια.
Αλλα προς το παρον βεβαια, καθοταν στο καφενειο, με τα λεφτα του μπαμπα της και τοξυνε.
Βλεπετε να πηγαινουμε πολυ μακρυα, μ αυτη τη νοοτροπια;
Οι εξελίξεις στην ελληνική γεωργία είναι τέτοιες που δεν δημιουργούν αισιοδοξία.
Η αγροτική ανάπτυξη έχει σημαντική καθυστέρηση, οι κλιματικές μεταβολές επίσης επηρεάζουν την παραγωγή ενώ και η ύπαιθρος ερημώνει.
Οι λόγοι της μη προσαρμογής στα νέα δεδομένα είναι πολλοί, κύρια το επικεντρώνω στην απουσία συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής.
Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι ότι σήμερα οι αγρότες δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα όσα γίνονται στην αγορά και στη βάση αυτή να διαλέγουν τις καλλιέργειες τις οποίες θα εφαρμόσουν, αυτό δεν το κάνει ούτε η πολιτεία.
Οι επιδοτήσεις που δίνονται δεν αξιοποιούνται για την αναβάθμιση της γεωργίας αλλά για κατανάλωση. Ταυτόχρονα πέρασαν από την Ελλάδα 3 ΚΠΣ χωρίς να γίνουν επενδύσεις στη γεωργία, τα χρήματα τα σπατάλησαν για «εικονικές» επιδιορθώσεις αγροτικών δρόμων η τα « έφαγαν» οι λίγοι με δημιουργία «εικονικών» επιχειρήσεων. Αναπτυξιακά έργα που θα βελτίωναν τη ζωή στην ύπαιθρο δεν έγιναν, παράλληλα απουσιάζει και η ενημέρωση- εκπαίδευση των νέων στην ύπαιθρο.
Στον πραγματικό αγρότη δεν έφτασε τίποτα, καταχρεωμένοι είναι όλοι, ενώ τους εκμεταλλεύονται και οι μεσάζοντες
Επίσης, η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ενώσεις δεν λειτουργούν σωστά προς το συμφέρον των αγροτών, χρωστάνε, υπάρχει κακοδιαχείριση κτλ. Άρα χρειάζονται εξυγίανση.
Ας ελπίσουμε ότι το νέο αγροτικό πρόγραμμα «Αλεξανδρος Μπαλτατζης» θα είναι μια νέα αρχή για τη γεωργία.
off shorε, εξατομικευμένη είναι η μετανάστευση που βασίζεται σε διακρατικές συμφωνίες, π.χ. όπως πήγαιναν οι Έλληνες σε Αυστραλία και Αμερική.
Οδηγία που αναφέρεται στο ζήτημα των μεταναστών, που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά, ενέκριναν την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές, με 369 ψήφους υπέρ, έναντι 197 και με 106 αποχές. Με βάση τη νέα οδηγία, οι μη νόμιμοι μετανάστες θα κρατούνται για χρονικό διάστημα άνω των 18 μηνών και θα τους απαγορεύεται η επιστροφή για περισσότερο από πέντε χρόνια στη χώρα από την οποία απελάθηκαν. Προβλέπεται επίσης το δικαίωμα των προς απέλαση μεταναστών, να ασκήσουν έφεση στην απόφασή απέλασής τους. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, θα μπορούν να κρατούνται και παιδιά, αλλά για την μικρότερη προβλεπόμενη περίοδο. Ήδη οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις αυτές, εκτιμώντας ότι το μέτρο αυτό θα ενθαρρύνει τις αρχές να θέτουν υπό κράτηση περισσότερους μη νόμιμους μετανάστες. "Πιστεύουμε ότι το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εγγυάται την επιστροφή των λαθρομεταναστών με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Αποτελεί ένα πολύ κακό παράδειγμα" τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάνω από 8 εκατομμύρια μη νόμιμοι μετανάστες, εκ των οποίων περίπου 200.000 συνελήφθησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 και λιγότεροι από 90.000 απελάθηκαν. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της οδηγίας για τις 27 χώρες μέλη, είναι διετές, αλλά η Βρετανία και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν δεν θα εφαρμόσουν την οδηγία αυτή, ενώ η Δανία, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αν θα προχωρήσει στην εφαρμογή της οδηγίας.
Δημοσίευση σχολίου