Τρίτη, Ιουνίου 3

Επιστολή Κ. Καραμανλή στον Ζ. Μπαρόζο

Προτείνει στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιστολή με την οποία ζητά την συμπερίληψη του κρίσιμου ζητήματος της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Ιουνίου).

Και προτείνει τρεις άξονες μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών, μεταξύ των οποίων "στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων".

Στην επιστολή του ο Κώστας Καραμανλής τονίζει:

«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά μεγάλων και παρατεταμένων κλυδωνισμών σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, τα βασικά αγαθά και τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι πραγματικές διεθνείς τιμές των τροφίμων έχουν ανέλθει κατά 47,3% κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αυξήσεις των τιμών στα ορυκτά και το πετρέλαιο ανέρχονται σε 39,7% και 46,8% αντιστοίχως. Αυτοί οι εξωγενείς κλυδωνισμοί είναι κοινοί για όλες τις οικονομίες μας και θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα των τιμών, την οικονομική μεγέθυνση και την πρόοδο στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Η κοινωνική διάσταση αυτών των εξελίξεων είναι η πλέον πιεστική: οι αυξήσεις στις τιμές επηρεάζουν δυσανάλογα τις πλέον ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Καθώς οι τάσεις που τροφοδοτούν αυτές τις αυξήσεις των τιμών προβλέπεται να επιμείνουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι Αρχηγοί των Κρατών και των Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουμε ποια οφείλει να είναι η απάντησή μας, ώστε να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων στο επίπεδο ζωής των πολιτών μας.

Είναι σημαντικό οι πολιτικές που θα αναλάβουμε ως απάντηση να μην διαστρέφουν τις οικονομίες μας και να μην εκθέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, την σταθερότητα και την απασχόληση. Οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε μια απάντηση που θα συνδυάζει τρία στοιχεία:

Πρώτον, περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας της αγοράς αγαθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Τρίτον, καλύτερο παγκόσμιο συντονισμό με τους εμπορικούς μας εταίρους για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Ελπίζω πραγματικά ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα στοιχεία κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ένα σύνολο προτάσεων και επιλογών πολιτικής από την Επιτροπή θα είναι απαραίτητο για μια τέτοια συζήτηση.

Οι πολίτες μας δικαίως προσδοκούν από εμάς να καταλήξουμε σε μια αποτελεσματική απάντηση σ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ελπίζω ότι το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας δώσει τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στις γενικές αρχές που θα συνθέτουν μια τέτοια απάντηση».

Με πληροφορίες από: hri


2 σχόλια:

kostas karampas είπε...

το πρόβλημα με τη δεξιά είναι ότι είναι ασύδοτοι οι καπιταλιστές γιατί η κυβέρνηση δηλώνει ότιμ είναι με το μέρος τους και ενάντια στους 11.000.000 κατοίκους.ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
Μπουκοταζ και απεργίες

N13 είπε...

Πέρασα για , … καληνύχτα