Διέκοψε τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Κούρσκο η Σλοβενία εξαιτίας διαρροής ψυκτικού από το πρωτεύον σύστημα ψύξης. Δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας και η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Σλοβενίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Ο πυρηνικός σταθμός διέκοψε τη λειτουργία του και η διαρροή εντοπίσθηκε.
Τώρα η μονάδα πρέπει να ψυχθεί για μια ή περισσότερες ημέρες, πριν επισκευασθεί η βλάβη. Πιστεύω ότι θα κλείσει για μερικές ημέρες. Ωστόσο δεν υπάρχουν συνέπειες για το περιβάλλον, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο", δήλωσε ο Αντρέι Στριτάρ, επικεφαλής της Σλοβενικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας. Εκπρόσωπος του πυρηνικού σταθμού Κούρσκο, η Ιβα Νόβακ, ανακοίνωσε ότι η βλάβη αφορά "διαρροή υγρού στο πρωτεύον σύστημα ψύξης... δεν έχει ανιχνευθεί καμία συνέπεια στο περιβάλλον".
Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Σλοβενικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, δήλωσε ότι "δεν υπήρξε κίνδυνος για τον πληθυσμό και το περιβάλλον", τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο για διαρροή ραδιενεργού υλικού, αλλά ύδατος.
Ωστόσο, η γερμανική Κυβέρνηση κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες της για να εξετάσουν το συμβάν, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μίκαελ Μίλερ, ενώ αργότερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ανακοίνωσε ότι "φαίνεται πως το σύστημα ψύξης είναι υπό έλεγχο και δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας".
Στο Παρίσι, η Αρχή Πυρηνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με την Σλοβενική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας, η οποία και την πληροφόρησε ότι η διαρροή περιορίσθηκε στο εσωτερικό της μονάδας του αντιδραστήρα και ότι δεν υπήρξε διαρροή στο περιβάλλον .
Παρόλα αυτά, ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λογο για εντοπισμό στην ατμόσφαιρα μέρες πριν το ατύχημα αυξημένης ποσότητας ραδιενεργού υλικού, μάλιστα σε αρκετούς δικτυακούς τόπους έχουν αναρτηθεί και σχετικές φωτογραφίες από συσκευές έλεγχου ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Η κροατική εφημερίδα vijesti ανέφερε ότι πριν 20 μέρες ο μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στη Σλοβενία «έχασε» το 60% από τις μέλισσες του.
Συνήθως όταν υπάρχει ραδιενέργεια, στην ατμόσφαιρα, εξαφανίζονται οι μέλισσες, έχει ξανασυμβεί σε μικροατυχήματα, το λένε και οι επιστήμονες.
Με πληροφορίες από: hri
( H παραπάνω φωτογραφία είναι 20 ώρες πριν η Σλοβενία ειδοποιήσει την ΕΕ για βλάβη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου