Τετάρτη, Ιουνίου 18

Σε «νέα διαδικασία» η πορεία ενοποίησης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, το «όχι» των Ιρλανδών στη συνθήκη της Λισαβόνας δημιούργησε πολιτικές επιπλοκές και προβλημάτισε το σύνολο των πολιτών της Ευρώπης.
Επίσης, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι δεν θα αποδεχθεί περιθωριοποίηση της χώρας του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημιουργία μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων

Το αρνητικό αποτέλεσμα ήρθε σε μια στιγμή που η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα αλλά και την απογοήτευση των πολιτών, οι αυξημένες τιμές σε βασικά αγαθά ταλαιπωρούν το σύνολο των πολιτών της Ευρώπης. Το Μάιο του 2008 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 3,7%, ενώ τα στοιχεία της Eurostat έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ.

Η στρατηγική που φαίνεται να ακολουθείται μέχρι στιγμής είναι η «αγορά χρόνου» ελπίζετε ότι η συνέχιση κύρωσης της Συνθήκης από τα κοινοβούλια των κρατών μελλών όλων των χωρών θα κατευνάσουν τις αντιδράσεις και θα πείσουν την κοινή γνώμη στην Ιρλανδία, ίσως μετά και από κάποιες παραχωρήσεις.

Η Γαλλία και η Γερμανία ελπίζουν ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα εξετάσει τη διεξαγωγή ενός άλλου δημοψηφίσματος την άνοιξη του 2009,πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Βρετανοί διπλωμάτες όμως ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιστεύουν ότι μια δεύτερη αποτυχία στην Ιρλανδία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ευρωπαϊκή κρίση. Η «διάσωση» της συνθήκης της Λισσαβόνας ίσως αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνθήκη της Λισσαβόνας
http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2008:115:SOM:EL:HTML


Δεν υπάρχουν σχόλια: