Δευτέρα, Ιουνίου 2

Νίκη Grujevskι στην ΠΓΔΜ

Η επιτροπή διεξαγωγής των εκλογών στα Σκόπια με καταμετρημένο το 82, 63% των ψήφων ανακοίνωσε ότι νικητής των εκλογών είναι το κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Nikolα Grujevskι με ποσοστό 46,7 %, ακολουθεί με 22,19% η σοσιαλδημοκρατική ένωση της Ράντμιλα Σεκερίνσκα, ενώ από τα αλβανικά κόμματα 3 έρχεται το dui με 11,26% και 4 το dpa με 10,13 η συμμετοχή έφτασε στο 58,47%.

Τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διαδικασία των εκλογών έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Καταδικάζουν τα επεισόδια

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες πολλών δυτικών χωρών εξέφρασαν τη λύπη τους για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και άλλοι εννέα να τραυματιστούν.


Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις ταραχές που σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από τη χρήση βίας κατά τη διάρκεια των εκλογών στη χώρα", αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε μία εκπρόσωπός της. "Ζητούμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ, Ερβάν Φουέρ, εκτίμησε από την πλευρά του ότι "η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία" και πρόσθεσε ότι τα επεισόδια αποτελούν "πηγή ανησυχίας". "Ζητούμε να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στους πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα", τόνισε.

Οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Βρετανίας, Μπερνάρ Βαλερό και Άντριου Κι καταδίκασαν επίσης τα επεισόδια.

Δηλώσεις Γκρούεφσκι
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε ως μεμονωμένα τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί σε περιοχές οι οποίες ως επί το πλείστον κατοικούνται από Αλβανούς.

«Τα επεισόδια που σημειώθηκαν είναι σε μικρό τμήμα της χώρας. Δεν πρόκειται για μαζικά επεισόδια. Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχουμε τίμιες και δημοκρατικές εκλογές. Μόνο στο βορειοδυτικό τμήμα, όπου ζουν κυρίως πολίτες αλβανικής εθνικής καταγωγής, σημειώθηκαν κάποια επεισόδια και παρατυπίες», ανέφερε το απόγευμα ο Νίκολα Γκρούεφσκι μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα Σκόπια.

Με πληροφοριες από: ΑΠΕ,DNEVNIK

Δεν υπάρχουν σχόλια: