Κυριακή, Ιουνίου 1

ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Βίαια επεισόδια αλλά και υποψίες για νοθεία σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην ΠΓΔΜ, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, άλλοι εννέα τραυματίστηκαν και η ψηφοφορία διακόπησε σε μία πόλη μετά από ένοπλες συγκρούσεις.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκαν παρατυπίες και υπάρχουν υπόνοιες για νοθεία αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένες κάλπες ήταν σπασμένες ή έλειπαν ενώ είχε κλαπεί σε εκλογικό υλικό.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Α1 TV δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής στην περιοχή του Τέτοβο απήχθησαν από μια άγνωστη ένοπλη ομάδα αλλά απελευθερώθηκαν πολύ γρήγορα από την αστυνομία, χωρίς να πάθουν το παραμικρό.

"Εκφράζω τη λύπη και την ανησυχία μου που μετά τις εκλογές του 2006, που συνολικά είχαν εκτιμηθεί ως πολύ καλές, φέτος είχαμε κακές εκλογές, με πολλά επεισόδια", είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της επιτροπής, Γιοβάν Γιοσιφόφσκι.

Ταραχές σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές όπου κατοικούν Αλβανοί ενώ άγνωστοι έριξαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος σε ένα άδειο καφενείο. Κοντά στα Σκόπια, στην πόλη Αρατσίνοβο, η ψηφοφορία διακόπηκε μετά από ένοπλες συγκρούσεις. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της πήγαν στην πόλη αυτή όταν ντόπιοι παρατηρητές ανέφεραν πως είχαν κάνει την εμφάνισή τους άνδρες οπλισμένοι με πολυβόλα. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά και ανταπέδωσαν, σκοτώνοντας έναν από τους ενόπλους και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Η αλβανική Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι υποστήριξε ωστόσο ότι το επεισόδιο αυτό προκλήθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά. "Σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή μας και πυροβόλησαν στον αέρα. Επικράτησε χάος, βγήκαμε από τα αυτοκίνητα και προσπαθήσαμε να φύγουμε", δήλωσε ο αξιωματούχος της DUI, Σεφίκ Ντουράκου.

Πολλά περιπολικά, μεταξύ των οποίων και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βρίσκονται σταθμευμένα ακριβώς έξω από το Αρατσίνοβο. Η πρόσβαση στην πόλη έχει αποκλειστεί από αυτοκίνητα σταθμευμένα στη μέση του δρόμου.

Στη συνοικία Τσάιρ των Σκοπίων,
έξω από ένα εκλογικό τμήμα, σημειώθηκε άλλο επεισόδιο με πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα στέλεχος της DUI, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις αρχές λόγω των επεισοδίων σταμάτησε η ψηφοφορία σε 20 εκλογικές τμήματα.



Ζητούν επανάληψη των εκλογών

Το μεγαλύτερο από τα αλβανικά κόμματα, η Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI), απείλησε ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

"Η εκλογική διαδικασία υπολείπεται πολύ όλων των καθιερωμένων κριτηρίων (...) και δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιζέτ Μετζίτι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τέτοβο. Ο Αχμέτι πρόσθεσε ότι αναφέρεται στις επτά κοινότητες όπου σταμάτησε η διαδικασία λόγω ένοπλων συγκρούσεων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με καταμετρημένο το 28% των ψήφων το VMRO-DPMNE του κ. Nikola Gruevski παιρνει 111.146 ψήφους, ενώ το (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα 52.865 ψήφους

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
3 DPA 22.538

4 DUI 16.926

Ανώνυμος είπε...

Στο 62,12% των ψήφων

VMRO-DPMNE του κ. Nikola Gruevski 320.681,
(SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα
158.785 гласови.

Dr_MAD είπε...

H Αλβανία θα φέρει τη λύση στην ονομασία? Για να δούμε τι μπορεί να γίνει μετά το 12άρι της Eurovision