Τρίτη, Ιουνίου 3

Ανησυχία για τις ανατιμήσεις

Το θέμα των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στη συνεδρίαση του Ecofin καθώς τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Eurostat δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Στην ανάγκη να υπάρξει μια "κοινή προσέγγιση" με στοχευμένα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης κατέληξαν οι Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης που μετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, παράλληλα με τον εορτασμό των δέκα χρόνων του ευρώ.

Η έντονη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου σκίασε την εορταστική ατμόσφαιρα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΡΚΟΖΙ

Οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών μελών της ευρωζώνης -που συμμετείχαν στη συνάντηση- απέρριψαν γρήγορα την έκκληση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί προς την Ευρώπη, να εξετάσει τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο πετρέλαιο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθεί η πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Η γαλλική πλευρά επέμεινε ότι η πρόταση θα πρέπει να εξεταστεί, με την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως "χρειαζόμαστε μια πολιτική απάντηση στην υπάρχουσα κατάσταση", σημειώνοντας ότι "τουλάχιστον πρέπει να το συζητήσουμε".

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση της Γαλλίας, λέγοντας ότι "δεν πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά".

Στην ίδια γραμμή ήταν ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες, ο οποίος σημείωσε πως "δεν ήταν καλή ιδέα", προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να μειωθεί η χρήση του πετρελαίου. Τη μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο υποστήριξε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Βάουτερ Μπος, ενώ ο Γερμανός υπουργός Πέτερ Στάινμπρουκ υποστήριξε πως "δεν πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά και να αναμιχθούμε. Αυτό οδήγησε στο παρελθόν σε λάθη".

Η έκθεση της επιτροπής των 21 σοφών

Ταυτόχρονα η έκθεση της επιτροπής των 21 σοφών για την ανάπτυξη αναφέρει ότι: για να επιτευχθεί ανάπτυξη με ταυτόχρονη μείωση της φτώχιας και της ανισότητας, αλλά και για βιώσιμη ανάπτυξη είναι απαραίτητη η ύπαρξη ισχυρού κράτους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η έκθεση αποδέχεται την παγκοσμιοποίηση, ενώ τονίζεται και το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει μόνο ένα δόγμα που να οδηγεί στην ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από: hri, protinews


1 σχόλιο:

labrini είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!