Πέμπτη, Ιουνίου 12

Επικυρώθηκε στη Βουλή η Ευρωσυνθήκη

Επί συνόλου 292 ψηφισάντων βουλευτών οι 250 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της κύρωσης της συνθήκης, ενώ κατά ψήφισαν οι 42 βουλευτές από το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του ΛΑΟΣ.


Κάποια από τα βασικά σημεία της συνθήκης είναι:

Καθιερώνεται το αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θητεία δυόμισι ετών και με σημαντικές αρμοδιότητες.

Καθορίζεται ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων σχετικά με τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, αφού με συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών δύναται να κάνουν προτάσεις επί νομικών πράξεων

Η νέα συνθήκη εξασφαλίζει της αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και διασφαλίζει την ελευθερία των πολιτών

Ο πρωθυπουργός κ Κ. Καραμανλής μιλώντας στη βουλή είπε μεταξύ άλλων,

οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται και πάλι μπροστά σ’ ένα νέο σταυροδρόμι. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο παγκόσμιο περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, τα ενεργειακά ζητήματα, οι αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, η ακρίβεια, η μετανάστευση, οι δημογραφικές εξελίξεις απαιτούν διαρκείς προσαρμογές, απαιτούν προπάντων συστράτευση, συνένωση δυνάμεων, σύνθεση απόψεων. Βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης που όσο διευρύνεται, τόσο περισσότερο να θωρακίζεται θεσμικά και να ενοποιείται πολιτικά, μιας Ευρώπης που να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική, πιο αξιόπιστη, πιο συμμετοχική, πιο ισχυρή στο σύγχρονο κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: