Κυριακή, Ιουνίου 8

'Επιδημία' η παχυσαρκία στην Ελλάδα

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει η παχυσαρκία στην Ελλάδα. Το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων μαθητών της Β’ και Γ’ Δημοτικού αγγίζει το 40%

Βασικοί λόγοι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης

Ακόμη μία επιστημονική έρευνα κατέδειξε τις σοβαρές συνέπειες της παχυσαρκίας. Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το περιττό λίπος στην κοιλιά νέων γυναικών λειτουργεί ως "εκρηκτικός μηχανισμός" που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για εμφάνιση εμφράγματος ή καρκίνου. Κινδυνεύουν ακόμα και γυναίκες με κανονικό βάρος, αν η περίμετρος της μέσης ξεπερνά τα 88 εκατοστά.

Η μελέτη των Αμερικανών κράτησε 16 χρόνια και έγινε σε δείγμα 44.000 γυναικών.

"Οι νέες γυναίκες που ήταν κανονικού βάρους αλλά είχαν κοιλιακή παχυσαρκία είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου, τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος και 70% μεγαλύτερο κίνδυνο από καρκίνο", εξηγεί ο Ανδρέας Μελιδώνης, Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Τζάνειου Νοσοκομείου, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το λίπος στην κοιλιά αποτελεί παράγοντα κινδύνου που δεν πρέπει κανείς υποτιμά . Και είναι ένας από τους παράγοντες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών σε 30χρονους άνδρες και γυναίκες 40 ετών. Κατά τον Επίκουρο Καθηγητή Καρδιολογίας Στέφανο Φουσα, όταν η αύξηση του λίπους γίνεται στη μέση τότε υπάρχει "καμπανάκι" που κτυπάει προειδοποιώντας για έμφραγμα του μυοκαρδίου

Όπως λένε οι ειδικοί η περίμετρος της μέσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 102 εκατοστά για τους άνδρες και τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες.

Αν και η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες οι επιστήμονες λένε ότι με αλλαγή της διατροφής και καθημερινή άσκ ηση υπάρχει προστασία.

Οι αριθμοί είναι ανατριχιαστικοί και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Το έτος 2004 καταγράφηκαν 10.000 θάνατοι νέων ανθρώπων (12 μέχρι 44 ετών) από επιπλοκές της παχυσαρκίας στον Καναδά. Στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξ αιτίας επιπλοκών της παχυσαρκίας περίπου 320.000 άνθρωποι.

Με πληροφορίες από: hri




5 σχόλια:

Maria Verivaki είπε...

kai mazi me to frapedaki kai tsigaraki, min perimenei kaneis na veltiothei tipota

Evi.Sei είπε...

η αλλαγή τρόπου διατροφής, δεν φέρνει τη λύση...θέλει αλλαγή τρόπου ζωής.ιδιαίτερα ότνα μιλάμε για νέους ανθρώποθς και πόσο ακόμα για μικρά παιδιά!

ange-ta είπε...

Ne vevea i amerikani xeroun kala apo pachisarkia. Ine oli gemati lipos sto soma ke sto mialo.
i kaki diatrifi ine i proti etia, stin ameriki ine ke ta metalagmena pou echoun miomen threftiki axia, opote ta pedia pinane sinechos ke vasoun mono lipos

Ανώνυμος είπε...

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας κάνει το άτομο παχύσαρκο, ενώ και τα παχύσαρκα άτομα απέχουν από φυσικές δραστηριότητες.

Η σπουδαιότητα του μαθήματος φυσικής αγωγής στα σχολεία είναι μεγάλη, τα παιδιά πρέπει να αρχίζουν φυσική άσκηση από όσο το δυνατόν πιο νεαρή ηλικία.
Όμως, η Ελλάδα έχει ελάχιστες ώρες φυσικής αγωγής στο σχολείο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο ο καφές και το τσιγάρο madit. kiwi αρκετά παιδιά αρχίζουν απο μικρά να καπνίζουν μαριχουάνα.