Τετάρτη, Ιουνίου 4

Μολύνουν τη θάλασσα τα κρουαζιερόπλοια

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οικολογικής καταστροφής στη θαλάσσια περιοχή της Ηλείας κρούουν οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών και οι ψαράδες. Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό.

Αιτία, καθώς λένε, είναι τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στην περιοχή. Πετρέλαιο, λιπαντικά και άλλα απόβλητα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ρίχνονται στη θάλασσα μετά την έξοδο των πλοίων από το λιμάνι του κατακολου. Έχουν την κακή συνήθεια να ρίχνουν λύματα στη θάλασσα, με συνέπεια να υπάρχει ρύπανση και οι περιοχές μας να μολύνονται, τόνισε κάτοικος της περιοχής.

Επίσης, τις τελευταίες μέρες κάτοικοι στην περιοχή παρατήρησαν στην επιφάνεια της θάλασσας περίεργες κηλίδες. Η ρύπανση αυτή είναι ανησυχητική για την υγεία των λουομένων.

Ένας πολίτης είπε: Μπορεί η ελληνική ναυτιλία και ο τουρισμός να εξακολουθεί να είναι ένας από τους κυριότερους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται με τίμημα την καταστροφή του τόπου, τα πλοία δεν επιτρέπεται να αφήνουν τα «σκουπίδια τους» στη θάλασσα.

Επιπλέον, υπάρχει υποψία ότι δεν διενεργείται κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές.

Όσο δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος θα μολύνουν τη θάλασσά μας με τα απόβλητά τους και τις διαρροές πετρελαίου, είπε ένας ψαράς της περιοχής.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει οδηγία της εε για την παραλαβή και τη διακίνηση των αποβλήτων, ισχύει για όλα τα λιμάνια.

Πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο οι πλοίαρχοι, που οφείλουν να παραδίδουν τα απόβλητα του πλοίου τους, όσο και τα κράτη μέλη, που πρέπει να διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας αυτών των αποβλήτων.
Είναι σημαντικό να εφαρμόζουν σωστά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τη νομοθεσία αυτή επειδή ενισχύει την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.