Τετάρτη, Ιουνίου 11

Τριγμοί στην κυβέρνηση Μπραουν

Σκληρή μάχη στη Βουλή αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των Εργατικών του Γκόρντον Μπράουν, στην ψηφοφορία για ένα νομοθέτημα που προβλέπει την περαιτέρω επέκταση του χρονικού ορίου κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς την απαγγελία κατηγορίες.

Αν και μία νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει ισχυρή υποστήριξη για το προταθέν μέτρο μεταξύ του πληθυσμού (69% υπέρ έναντι 24% κατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για την Daily Telegraph, 40% υπέρ και 33% κατά αν υπάρχουν επαρκή εχέγγυα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Populus για την εφημερίδα The Times), ώστε ο χρόνος κράτησης να επεκταθεί στις 42 ημέρες -από τις 28 χωρίς να απαιτείται η απαγγελία κατηγοριών- πολλοί βουλευτές του Εργατικού κόμματος αναμένεται να εξεγερθούν και να ψηφίσουν εναντίον του νομοσχεδίου.

Η υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ έχει ήδη ενημερώσει τους συναδέλφους της για το σχέδιο, κι εκπρόσωπός της είπε στους δημοσιογράφους ότι "χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά" για να πεισθούν οι βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Πολλές αντιδράσεις και εσωτερικοί "αντάρτες"

Εκτιμάται ότι οι "αντάρτες" μπορεί να φθάσουν ακόμη και τους 50. ωστόσο, το Εργατικό κόμμα έχει πλειοψηφία 66 εδρών. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Μπράουν δεν αποκλείεται να ζητήσει τη στήριξη μικρότερων κομμάτων, προκειμένου να αποσπάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε μία ένδειξη του πόσο κρίσιμη θεωρεί την ψηφοφορία η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, αναγκάσθηκε να διακόψει την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή και να επιστρέψει στο Λονδίνο ώστε να ψηφίσει.

Το ενδεχόμενο της ήττας προβληματίζει τον πρωθυπουργό, το κόμμα του οποίου έχει καταγράψει ποσοστά που πλησιάζουν ιστορικά ναδίρ του και έχει υποστεί ήττες στις τοπικές εκλογές, με σημαντικότερη αναμέτρηση αυτή για την δημαρχία του Λονδίνου.

Ο προκάτοχος του Μπράουν, Τόνυ Μπλαίρ, παλαιότερα είχε επιχειρήσει -και αποτύχει- τότε να αυξήσει το όριο από τις 14 ημέρες το ανώτερο, στις 90, μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005

Mε πληροφορίες: από hri


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΟΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ 20 ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ,