Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Ιρλανδίας ένωσαν για πρώτη φορά χθες τις δυνάμεις τους σε μια συντονισμένη προσπάθεια για το «ναι» στο δημοψήφισμα της Πέμπτης για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Το μήνυμα που έστειλαν είναι ότι η Ιρλανδία δεν πρέπει να απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η αλληλεγγύη μεταξύ των τριών ήρθε σε μια στιγμή που οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξαν ότι το αποτέλεσμα παραμένει ακόμη αρνητικό. Ο πρωθυπουργός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στους αναποφασίστους ψηφοφόρους που παραμένουν περίπου στο 25% του εκλογικού σώματος.
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση," είπε ο κ. Cowen. «Θα αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα με την οποία βλέπουμε αυτό το θέμα.»
Τα επιχειρήματα των ευρωσκεπτικιστών έχουν εξοργίσει τους Ιρλανδούς ευρωβουλευτές. «Γυρίζουν τη χώρα και διαδίδουν ότι με την Συνθήκη της Λισσαβόνας θα νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις, η Ιρλανδία θα χάσει την ουδετερότητά της και ότι οι αγρότες θα πεινάσουν», λέει ο Μάικλ Κάρνεϊ, 35 ετών και πεπεισμένος ευρωπαϊστής.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β», αν η Ιρλανδία απορρίψει την επικύρωση της Λισσαβόνας.
Είναι πιθανό όμως η Ιρλανδία να πραγματοποιήσει ένα νέο δημοψήφισμα αργότερα εντός του έτους, ίσως μετά από περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο οι υπόλοιπες 26 χώρες να συνεχίσουν με τη διαδικασία της επικύρωσης. Σε αυτήν την κατάσταση, η Ιρλανδία θα πρέπει να διαπραγματευθεί τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστεί με την ομάδα των 26.
Αν δεν περάσει η συνθήκη της Λισσαβόνας τότε διατηρείται σε ισχύ η συνθήκη της Νίκαιας.
Η συνθήκη της Νίκαιας, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2000 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας και υπεγράφη στις 26 Φεβρουαρίου 2001, τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2003. Η συνθήκη όμως της Νίκαιας αποτελεί απλώς ένα στάδιο αυτής της πορείας.
Με ένα πιθανό όχι ίσως υπάρξει μια «περίοδος προβληματισμού» σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.
Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ίσως ήταν καλύτερα να διεξαχθεί ένα ευρωπαϊκό δημοψήφισμα για την επικύρωση η όχι της συνθήκης, ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν θα ερχόταν σε σύγκρουση και με τους συνταγματικούς κανόνες της Ιρλανδίας
Η ελληνική Βουλή με συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου Θα Κυρώσει σήμερα με ψηφοφορία τη Συνθήκη της Λισσαβόνας
Με πληροφορίες από: i.times, dw, Spiegel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου