Παρασκευή, Ιουνίου 6

Ζητούν διακομματική επιτροπή οι πρυτάνεις

Την έντονη αγωνία τους για την επικρατούσα κατάσταση στα πανεπιστήμια εξέφρασαν οι πρυτάνεις όλων των ιδρυμάτων της χώρας σε κοινή συνέντευξή τους, στο Ζάππειο Μέγαρο, και κάλεσαν την πολιτεία να προχωρήσει σε σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα δώσει λύσεις στα προβλήματα.

Ως επικεφαλής του διδακτικού προσωπικού του παλαιότερου ΑΕΙ, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κίτας, ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια και επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ιδρύματα, τα κόμματα και την κυβέρνηση.

"Πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε οι λίγοι να αντιληφθούν το κακό που κάνανε. Η βία φέρνει βία, η πρόληψη και ο σχεδιασμός των κατάλληλων δράσεων είναι απαραίτητα. Χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στα πανεπιστήμια, στα κόμματα και την κυβέρνηση. Τα πανεπιστήμια και οι πρυτανικές αρχές δεν πολιτεύονται. Από τη Βουλή θα προέλθει η λύση", τόνισε.

Οι πρυτάνεις προτείνουν να συσταθεί διακομματική επιτροπή, που θα αποφασίσει για τις λύσεις με συναινετικές διαδικασίας, χωρίς σκοπιμότητες και κομματικές αντιπαραθέσεις.

"Άλλες χώρες σχεδιάζουν το μέλλον και εμείς εδώ ασχολούμαστε με τα αυτονόητα", σχολίασε ο κ. Κίτας και κάλεσε την πολιτεία "να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και σύντομα να προχωρήσει τη διακομματική συναίνεση, μέσω της Βουλής".

Για το νόμο-πλαίσιο, ο πρύτανης τόνισε ότι έχει πολλά θετικά σημεία, όπως είναι ο προγραμματισμός των δράσεων και η καθολική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές. "Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, και σημεία δυσλειτουργίας. Γι αυτό, χρειάζεται ένα λιτό νομοθετικό πλαίσιο και από κει και πέρα τα ίδια τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν στην κατάρτιση των εσωτερικών κανονισμών τους".

"Είναι εξαιρετικά δύσκολη η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε. Αν δεν αντιληφθούν, η κυβέρνηση και τα κόμματα, την κατάσταση, θα εισέλθουμε σε παρατεταμένη κρίση. Συνθλιβόμαστε ανάμεσα στις μειοψηφίες, που συμβάλλουν εναντίον του νόμου, οδηγώντας τα πανεπιστήμια στην παράλυση. Δεν είμαστε εδώ για να κατηγορήσουμε κανένα, δεν μπορούμε, όμως, να μην επισημάνουμε τα προβλήματα", κατέληξε ο κ. Κίτας.

Με πληροφορίες από: hri


Δεν υπάρχουν σχόλια: