Δευτέρα, Ιουνίου 30

Ενας στους τρεις δεν έπιασε τη βάση του δέκα

Ενας στους τρεις υποψηφίους δεν έπιασε τη βάση του δέκα στις πανελλαδικές

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κατά κατεύθυνση στα μαθήματα της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων που ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας ο αριθμός όσων υποψηφίων βαθμολογήθηκαν κάτω του 10 σε όλες τις κατευθύνσεις είναι φέτος 32272 σε σύνολο 89987 (ποσοστό 35,86%) , δηλαδή ένας στους τρεις, έναντι 31822 σε σύνολο 93389 (ποσοστό 34,07%) του 2007

Εν τω μεταξύ από 1 Ιουλίου μέχρι και 10 Ιουλίου 2008 θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στην αρμόδια επιτροπή όσοι υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και επιθυμούν να λάβουν μέρος στις ειδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου με τις ειδικές αυτές κατηγορίες για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας

Τι γίνεται σε άλλες χώρες.

Σε άλλες χώρες όπως πχ στην Σερβία οι εξετάσεις διεξάγονται από τα πανεπιστήμια, κάθε πανεπιστήμιο οργανώνει δικές του εξετάσεις ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών που μπορεί να δεχτεί.

Κάθε μαθητής αφού τελειώσει το λύκειο έχει δικαίωμα να δώσει εξετάσεις και να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας του

Στη φωτογραφία βλέπουμε τη σημερινή διαδικασία των εξετάσεων στο ηλεκτροτεχνικό πανεπιστήμιο του Βελιγραδιού

Με πληροφορίες από: esos.gr, politika

Προχωρά η Διοικητική μεταρρύθμιση

Πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμοι οι άξονες του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Διοικητική μεταρρύθμιση.

Αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως είπε ο κ. Παυλόπουλος συζητήθηκε η πορεία της Διοικητικής μεταρρύθμισης και το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα αφορά θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημοτικής Αστυνομίας. Είπε ακόμη οτι θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για την αρτιότερη κατάρτιση του νομοσχεδίου.

Επίσης ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τη μελέτη της ΚΕΔΚΕ για τη Διοικητική μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του Ιουλίου.
Mε πληροφορίες απο: hri

Bαθαίνει το «ρήγμα»



Να βαθαίνει φαίνεται το «ρήγμα» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού την Παρασκευή στον πύργο και σε τριήμερο προβληματισμού του ομίλου προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας (οπεκ) θα μιλήσει ο πρωην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, η ομιλία θα γίνει στο δημαρχείο του πύργου. .

Συμφώνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα του πύργου « Αυγή» η θεματολογία της ημερίδας είναι « προοδευτική διακυβέρνηση ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας»

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο (οπεκ) είχε αντιδράσει στη «διαγραφή Σημιτη» την οποία με επιστολή τους θεώρησαν σοβαρό πλήγμα για την δημοκρατική ζωή της χώρας και τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών.

Πολιτικοί παράγοντες του πύργου έλεγαν σήμερα με νόημα ότι αναμένουν με αγωνία να δουν τους συμμετέχοντες πολιτικούς στην εν λόγω εκδήλωση.

Κυριακή, Ιουνίου 29

Δυσαρεστημένη η κοινή γνώμη από τον πολιτικό κόσμο


Με τις καταθέσεις των δύο επιχειρηματιών και των δύο -από τους τρεις- χρηματιστών που φέρονται να αποτελούσαν τους κρίκους αλυσίδας εμβασμάτων που έφυγαν από τα ταμεία της εταιρείας SIEMENS, συνεχίζεται αύριο Δευτέρα, η δικαστική έρευνα.
Χθες, κατέθεσε ως ύποπτος ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει αρχικά, ότι δηλαδή το ποσό του 1 εκατ. μάρκων που φέρεται να προέρχονται από τη Siemens κατατέθηκε τμηματικά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων.
Τόνισε ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν έχουν καμία ευθύνη, ενώ άφησε αιχμές κατά των συντρόφων του και πικρία για την παράταξη του που, όπως είπε, τον εγκατέλειψε.
Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση της Kappa Research για το Βήμα της Κυριακής, η κοινή γνώμη τάσσεται αρνητικά προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Συγκεκριμένα, το 53,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ζήτημα πλήττει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, το 25,9% τα δύο μεγάλα κόμματα και το 17,9% τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό. Για την εξέλιξη του σκανδάλου, το 80,2% πιστεύει ότι η υπόθεση θα κουκουλωθεί και το 13,8% ότι θα ξεκαθαρίσει σύντομα και θα αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν.

Με πληροφοριες από hri

Παραίτηση της ηγέτιδας των Εργατικών στη Σκοτία

Παραιτήθηκε σήμερα, η ηγέτης των Εργατικών στην Σκοτία κα Ουέντι Αλεξάντερ, μετά το θέμα που ανέκυψε με μία δωρεά, την οποία δέχθηκε κατά την περυσινή της προεκλογική εκστρατεία.
Με δηλώσεις, που έκανε στην Γλασκώβη, η κα Αλεξάντερ τόνισε ότι μετά το πόρισμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία επιλήφθηκε του θέματος αυτού, "δεν δύναται να παραμείνει" στην ηγεσία.

Η Επιτροπή του τοπικού κοινοβουλίου, ενώ σημείωσε ότι "μία από τις δωρεές προς την κα Αλεξάντερ κατά τον περυσινό προεκλογικό αγώνα δεν αναφέρθηκε στις Αρχές σωστά", εντούτοις δεν της αφαίρεσε την ιδιότητα του βουλευτή, "ούτε για μία ημέρα"...

Καταθέτοντας ενώπιον της ανωτέρω Επιτροπής η κα Αλεξάντερ, αδελφή του υπουργού αρμόδιου για τη Διεθνή Ανάπτυξη Ντάγκλας Αλεξάντερ, στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, τόνισε πως "σε κάθε περίσταση ενήργησε με καλοπιστία". Αναφερόμενη στην επίμαχη δωρεά ανέφερε πως "δεν την ενημέρωσαν καλά, τί όφειλε να πράξει".

"Με μικροκομματική λογική, έγινε η καταδίκη της κα Αλεξάντερ, σχολίασε από την πλευρά του μέλος του Εργατικού Κόμματος Σκοτίας.

Αναβλήθηκαν για τρίτη φορά πρυτανικές εκλογές



Αναβλήθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες οι προγραμματισμένες για χθες πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς το ίδρυμα εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη από ομάδα φοιτητών που αντιδρά στην εφαρμογή του νόμου πλαίσιο για την παιδεία.


Μετά και τις χθεσινες εξελίξεις η κατάσταση πλέον στο Πολυτεχνείο που είναι το μοναδικό ΑΕΙ της χώρας που δεν έχουν γίνει πρυτανικές εκλογές χαρακτηρίζεται ως αδιέξοδη.

Η θητεία της πρυτανικής αρχής λήγει στις 31 Αυγούστου και αν μέχρι τότε δεν εκλεγεί νέος πρύτανης και αντιπρυτάνεις από την 1η Σεπτεμβρίου το ίδρυμα θα αναστείλει όλες του τις δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σάββατο, Ιουνίου 28

Συνομιλίες για το όνομα

Με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, συναντήθηκε χθες ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, κ.Νίμιτς.
Ο ειδικος διαμεσολαβητής του ΟΗΕ φάνηκε να κρατά αποστάσεις από το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ αναφορικά με την όποια πιθανή συμφωνία, προέχει να υπάρξει συμφωνία δήλωσε χαρακτηριστικά. Αμεση απόφαση δεν υπηρξε ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από μμε στα Σκόπια οι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως και σύμφωνα με μμε των Σκοπίων το όνομα « Βόρεια Μακεδονία» δείχνει να είναι αποδεκτό ως λύση και στη διπλανή χώρα.

Παράλληλα βρέθηκε χθές στα Σκόπια και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Ο κ. Μιλόσοσκι χαρακτήρισε «συμπτωματικό» το γεγονός ότι η επίσκεψη της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια συμπίπτει με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς.

Η κ. Ντι Κάρλο, σε δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις, ανέφερε ότι για τη χώρα προέχουν δύο ζητήματα, ο άμεσος σχηματισμός νέας κυβέρνησης, έτσι ώστε αυτή να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ευρω-ατλαντική της πορεία και την εφαρμογή τής Συμφωνίας της Οχρίδας, καθώς και το «κλείσιμο» της εκκρεμότητας της ονομασίας για να καταστεί εφικτή το συντομότερο δυνατό η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ένωση.

Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, αναφέρεται ότι η κ. Ντι Κάρλο εξέφρασε απογοήτευση από την έκβαση της Συνόδου στο Βουκουρέστι και επανέλαβε τη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στην ΠΓΔΜ για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού πρώτα διευθετήσει την εκκρεμότητα με την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από hri

Πέμπτη, Ιουνίου 26

Άρχισαν οι εξετάσεις για τα πανεπιστήμια στη Σερβία.

Άρχισε σήμερα στη Σερβία η υποβολή αιτήσεων των υποψηφίων για τις εξετάσεις εισαγωγής στα κρατικά πανεπιστήμια.

Στην Σερβία ως γνωστό δεν υπάρχουν γενικές εξετάσεις εισαγωγής όπως στη χώρα μας, κάθε πανεπιστήμιο οργανώνει δικές του εξετάσεις ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών που μπορεί να δεχτεί.

Κάθε μαθητής αφού τελειώσει το λύκειο έχει δικαίωμα να δώσει εξετάσεις και να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας του.
Στις εξετάσεις των πανεπιστημίων έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους και οι Σέρβοι του εξωτερικού αλλά και υποψήφιοι από άλλες χώρες.

Παλιότερα πήγαιναν για σπουδές στην Σερβία και αρκετοί Έλληνες, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δεκαετίας του 90 οπου υπήρχαν σε πόλεις της Σερβίας περισσότεροι από 40.000 χιλιάδες Έλληνες φοιτητές.

Σήμερα πάνω από 100.000 Έλληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Μετεξεταστέα η χώρα μας στην εκπαίδευση


Στη χώρα μας δαπανώνται περίπου 4.058 ευρώ ανά μαθητή ετησίως, όταν στη Νορβηγία η δαπάνη φτάνει στα 10.154 ευρώ και στη γειτονική Ιταλία στα 7.568 ευρώ (τα ποσά αυτά έχουν προσαρμοστεί με βάση το κόστος ζωής για να είναι συγκρίσιμα από χώρα σε χώρα).

Η κατάσταση είναι χειρότερη στα πανεπιστημια. Υπολογίζεται ότι αναλογούν περίπου 4.731 ευρώ ανά φοιτητή, (πιο λίγα από κάθε μέλος του ΟΟΣΑ αλλά και από άλλα κράτη με χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης, όπως είναι η Χιλή και η Μαλαισία).

Στην Ιρλανδία η δαπάνη είναι σχεδόν διπλάσια (9.809 ευρώ) στην Δανία φτάνει στα 15.183 ευρώ ετησίως και στην Νορβηγία στα 13.739 ευρώ.

Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται και οι επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες στην Ελλάδα είναι υψηλές, λόγω των μεγάλων κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Αν αφαιρεθούν, τότε το ποσό που δίνουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες είναι ακόμη πιο μικρό.

Παράλληλα, στη χώρα μας αρκετοί έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις, ίσως, είναι διαβλητές.

«H πλειοψηφία του πάρε»

Η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που αποτυπώνεται ανάγλυφα στα αρνητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων, καθώς και οι αποκαλύψεις για το οικονομικό σκάνδαλο της SIEMENS με τις δωροδοκίες πολιτικών έχουν δημιουργήσει, εν μέσω κοινωνικής κρίσης, γενικευμένο κλίμα έλλειψης πολιτικής εμπιστοσύνης.

Αναλυτές δεν αποκλείουν εξελίξεις στα πολιτικά κόμματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ταυτόχρονα οι πολίτες καταγγέλλουν ότι ενώ εδώ και χρόνια βλέπουμε καθημερινά αποκαλύψεις οικονομικών σκανδαλών, κανένας δε τιμωρείται.

Οι κρινόμενοι από την μια μέρα στην άλλη γίνονται κριτές και η χώρα και οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της βαθιάς πολιτικής κρίσης και παρακμής.

Σήμερα το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών δικαίως ζητά αποφάσεις, το πολιτικό σύστημα πρέπει να ξεκαθαρίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» διαφορετικά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από την Ελληνική κοινωνία. Οι πλειοψηφια των πολιτών σήμερα πιστεύει ότι οι περισσότεροι πολιτικοί «είναι μόνο του πάρε, δεν είναι του δώσε»

Μπαράζ καταθέσεων

Τους σαράντα αγγίζουν οι ύποπτοι για διάπραξη αδικημάτων που έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος ερευνά την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens.

Ο κ. Αθανασίου απέστειλε την Τετάρτη τρεις νέες κλήσεις σε υπόπτους. Οι κλήσεις αφορούν τρεις χρηματιστές (εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε ήδη υπόμνημα), που εμπλέκονται στην υπόθεση εμβασμάτων από οφ σορ εταιρία, η οποία φέρεται να διακινούσε χρήματα από τα κρυφά ταμεία της Siemens.

Ενώπιον του εισαγγελέα κατατέθηκε υπόμνημα από επιχειρηματία που κλήθηκε ως ύποπτος, καθώς σε λογαριασμό εταιρίας του με έδρα την Κύπρο κατατέθηκαν το χρονικό διάστημα 2004 έως 2005 συνολικά ποσά 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από την οφ σορ εταιρία που διακινούσε χρήματα της Siemens.

Στο υπόμνημά του ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι διέθεσε το λογαριασμό της εταιρίας του για να εξυπηρετήσει φίλο του χρηματιστή, χωρίς να γνωρίζει ότι τα ποσά αυτά προέρχονταν από τη Siemens. Όπως τονίζει, τα χρήματα τα παρέδωσε σε ρευστό στο χρηματιστή.

Με πληροφορίες από: hri

Τετάρτη, Ιουνίου 25

Προτεραιότητα των Γάλλων το περιβάλλον




Για το 63% των Γάλλων, το περιβάλλον αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της εξαμηνιαίας προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το Παρίσι θα αναλάβει την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της TNS Sofres που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Ακολουθούν σχεδόν με ίσα ποσοστά η μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής (36% των ερωτηθέντων), η μεταναστευτική πολιτική (33%) και η πολιτική ασφάλειας και ’μυνας (32%).
Μόνο το 17% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την Μεσογειακή Ένωση (UPM) την οποία υποστηρίζει σθεναρά o πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και θα ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι, σύμφωνα με την μελέτη αυτή στην οποία επίσης αναφέρεται ότι το σχέδιο αυτό "προωθήθηκε πρόσφατα" και δεν "έχει γίνει ακόμη απόλυτα κατανοητό".

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, ενώ απομένει μια εβδομάδα έως την έναρξη της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, μόνο το 33% των Γάλλων έχει ακούσει να ομιλούν με σαφήνεια για την (UPM), το 33% έχει ακούσει κάποιες γενικές και αόριστες συζητήσεις, ενώ το 34% δεν έχει ακούσει τίποτα για το θέμα αυτό. Οι ερωτηθέντες φαίνονται μάλλον αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της προεδρίας αυτής, κρίνοντάς την σε ποσοστό 39% θετική για την Γαλλία και σε 40% θετική για την ΕΕ, σε σχέση με ένα 18% που πιθανολογεί ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την Γαλλία και 14% για την Ευρώπη.

K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ "Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια και από τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιήσει το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για στοχευμένες παρεμβάσεις σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία στο πρώτο Συμπόσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων είναι πολιτική και κοινωνική υποχρέωση. Είναι ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι υπόθεση δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία (το πετρέλαιο από 26 δολάρια το βαρέλι που ήταν το 2003 αγγίζει σήμερα τα 140), τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ που μετέφερε τους κραδασμούς της σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον πληθωρισμό που εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως και σημείωσε: «Σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, σ ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζει σύνορα, οι Κυβερνήσεις δεν μπορούν να δρουν αποτελεσματικά, εάν δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα διεθνή δεδομένα.
Οφείλουν να συνεργάζονται με τους πολιτικούς και οικονομικούς τους εταίρους, μα προπάντων με τους διεθνείς οργανισμούς.
Οφείλουν να συνεννοούνται για να ρυθμίζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, τις ροές του κεφαλαίου, την προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουν να διαμορφώνουν συνθήκες εξωστρέφειας, ώστε να προσαρμόζονται ευκολότερα, ταχύτερα και αποδοτικότερα στις παγκόσμιες αλλαγές».

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη θέση της χώρας μας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα πορεύεται στον 21ο αιώνα, έχοντας ως βάση την ισότιμη παρουσία της στην Ε.Ε. και επιδιώκοντας την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με όλους τους γείτονές της

Για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είπε ότι η Ελλάδα τη θέλει να αναδειχθεί σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου. Συνεργάζεται με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες και ενδεικτικά ανέφερε ότι 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις και 3.000 καταστήματα ελληνικών Τραπεζών δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί:

- Ν ανοίξει τις πόρτες της Ελλάδας στη διεθνή συνεργασία για την εκπαίδευση και την έρευνα.

- Nα γίνει πόλος για τη ζύμωση ιδεών.

- Nα συμβάλλει στην κατανόηση των πολιτικών, των οικονομικών και των τεχνολογικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

- Να δημιουργήσει μία δυναμική εκπαιδευτική κοινότητα, με πανεπιστημιακούς, τεχνοκράτες και φοιτητές, απ όλο τον κόσμο. Μια κοινότητα ικανή να συμβάλλει στην καλύτερη αντίληψη των πολιτισμών, των κοινών προκλήσεων, αλλά και των νέων ευκαιριών, που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή μας.

«Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο ανοίγει στη χώρα μας το δρόμο που της επιτρέπει να μοιράζεται με τους γείτονές της την ευρωπαϊκή εμπειρία που απέκτησε, αλλά και να συμπαράγει νέα γνώση», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως ένα ακόμη βήμα με στόχο τη διεθνοποίηση της Εκπαίδευσης και της Έρευνας στη χώρα μας γίνεται- στο διάστημα αυτό- με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Διότι:

- Δίδεται έτσι στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα η δυνατότητα να δημιουργούν κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό. Αλλά και να παρέχουν διπλώματα ή τίτλους, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και σε άλλες γλώσσες.

- Ενισχύεται η δυνατότητά τους να συνεργάζονται με αντίστοιχα Ιδρύματα του Εξωτερικού, έτσι ώστε η γνώση να κινείται ταχύτερα και να διαχέεται ευρύτερα.

- Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη κοινών προβληματισμών, η σύνθεση διαφορετικών εκτιμήσεων, η ζύμωση νέων ιδεών. Είναι άλλωστε πασιφανές ότι στη νέα εποχή οι διαπολιτισμικές επιρροές -συνυφασμένες με την ιστορία των λαών- γίνονται πιο ισχυρές, πιο ορατές και πιο άμεσες.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ίδρυση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας για τη Δημόσια Διοίκηση των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου, στη Θεσσαλονίκη.
Με πληροφορίες από: hri

«Πολιτική καταιγίδα»

Οι συνεχόμενες αποκαλύψεις για το «σκάνδαλο της Siemens» δείχνουν να συμπαρασύρουν προς άγνωστη κατεύθυνση το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες από τις συνεχόμενες αποκαλύψεις έχουν υποστεί σοκ.

Η Πολιτική και κοινωνική κρίση είναι τέτοια που όμοιας της δεν έχει ξαναβιώσει η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, μέσα σε αυτή την πολιτική και κοινωνική καταιγίδα η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια, από ευρύ ανασχηματισμό, έως και για εκλογές τον Οκτώβριο.

Η αντιπολίτευση που φαίνεται να πλήττεται περσότερο από το «σκάνδαλο της Siemens» εχει αρχίσει να σηκώνει « λάβαρα κατά της διαφθοράς»

Συνεχίζεται η έρευνα

Προθεσμία για να καταθέσει το Σάββατο ζήτησε και έλαβε χθες δια του συνηγόρου του απο τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θόδωρος Τσουκάτος, που έχει κληθεί ως ύποπτος για την διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση της Siemens.

Ο κ. Τσουκάτος ζήτησε προθεσμία προκειμένου να προηγηθεί της κατάθεσής του η κατάθεση του συνεργάτη του, ο οποίος ήταν συνδικαιούχος των 7 λογαριασμών, ενώ φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του 1 εκατ. μάρκων.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του, γραπτές αποδείξεις ότι τα χρήματα κατέληξαν στο κόμμα δεν υπάρχουν. «Αποδείξεις είναι το θάρρος και η εντιμότητα των προσώπων που έχουν εμπλακεί», είπε ο κ. Γκούσκος, υπογραμμίζοντας ότι «ισχύει στο ακέραιο η δήλωση του κ. Τσουκάτου σχετικά με τον προορισμό των χρημάτων» (ότι δηλαδή επρόκειτο για οικονομική ενίσχυση για την προεκλογική καμπάνια του πασοκ

Με πληροφορίες από: hri

Τρίτη, Ιουνίου 24

Εξυγίανση της πετρελαιαγοράς ζήτησε ο ΟΠΕΚ


Μεγαλύτερη διαφάνεια και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι απαραίτητη προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά του πετρελαίου, εκτιμά στο τελικό ανακοινωθέν της η έκτακτη διάσκεψη για το πετρέλαιο της Τζέντα που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία, η οποία διοργάνωσε τη διάσκεψη, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (AIE), του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας (IEF) και του Οργανισμού Πετρελαιο-εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Επίσης, η διάσκεψη εκτίμησε ότι είναι "απαραίτητο" να αυξηθούν οι επενδύσεις, ώστε έτσι να μεγαλώσει η ικανότητα παραγωγής και διύλισης, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.

"H ύπαρξη συμπληρωματικής δυναμικότητας στην αλυσίδα παραγωγής είναι σημαντική για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου", αναφέρει το ανακοινωθέν.

"Κατά συνέπεια, μία ενδεικνυόμενη αύξηση των επενδύσεων, είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλισθεί πως οι αγορές θα είναι εγκαίρως και κατάλληλα εφοδιασμένες", διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν.

Στο ανακοινωθέν δεν χρησιμοποιείται ο όρος κερδοσκοπία, ως στοιχείο που ερμηνεύει την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, αλλά, υπογραμμίζεται ότι "η διαφάνεια και η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών πρέπει να βελτιωθεί με μέτρα που θα αποσκοπούν στη συλλογή περισσότερων δεδομένων για τις δραστηριότητες των κεφαλαίων αναφοράς και προκειμένου να εξεταστούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αγορών του αργού πετρελαίου.

Τα κεφάλαια αναφοράς είναι χρηματοπιστωτικά μέσα που ακολουθούν την πρόοδο των δεικτών και αντανακλούν την εξέλιξη ενός πανεριού πρώτων υλών. Στη δραστηριότητά τους ορισμένοι αποδίδουν -εν μέρει- την ευθύνη για την άνοδο των τιμών.

"Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν πως η κατάσταση απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα μέρη, τις χώρες παραγωγούς και τις καταναλώτριες χώρες, την πετρελαϊκή βιομηχανία και τους άλλους ενδιαφερόμενους παράγοντες, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου, προς όφελος όλων", συνεχίζει το ανακοινωθέν.
Στο επίσημο ανακοινωθέν τους οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη δεν έκαναν λόγο για καμία πρόθεση να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως των 200.000 βαρελιών ημερησίως στη δική της παραγωγή.

Επίσης, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ήταν παρών στην Τζέντα, να διοργανώσει μία επόμενη διάσκεψη στο Λονδίνο έως τα τέλη του έτους.
Με πληροφορίες από: hri

Σε κρίσιμη καμπή η έρευνα για τη Siemens

Καταιγισμός εξελίξεων σε σχέση με την υπόθεση Siemens αναμένεται την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς πληθώρα ατόμων που συνδέονται με το σκάνδαλο, καλούνται να περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Χθες κατεθεσε συμπληρωματικά ένας από τους υπόπτους στην υπόθεση, ο επιχειρηματίας που φέρεται να συνδέεται με το λογαριασμό των 3,3 εκατομμυρίων μάρκων από τα ταμεία της Siemens.

Σήμερα Τρίτη, στο γραφείο του Εισαγγελέα έχει κληθεί ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει 48ωρη προθεσμία και θα απολογηθεί μέσω υπομνήματος.

Καταθέσεων συνέχεια

Τα επτά πρόσωπα που φέρονται ότι ενεπλάκησαν μέσω ισάριθμων τραπεζικών λογαριασμό στη διακίνηση του ενός εκατομμυρίου μάρκων ποσό το οποίο σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τσουκάτος διοχετεύτηκε ως οικονομική ενίσχυση στο ΠΑΣΟΚ - είναι όλα σύμφωνα με πληροφορίες συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του οδηγού του κ. Τσουκάτου.

Ενώπιον του Εισαγγελέα θα βρεθεί την Τετάρτη κι ένα όγδοο άτομο, ο στενός συνεργάτης του κ. Τσουκάτου, που εμφανίζεται είτε ως αποκλειστικός δικαιούχος είτε ως συνδικαιούχος των επτά λογαριασμών.
Με πληροφορίες από: hri

Δευτέρα, Ιουνίου 23

Νέα πρόταση


Νέα πρόταση υπέβαλε σύμφωνα με την εφημερίδα dnevnik των σκοπιών ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς
Σύμφωνα με την εφημερίδα η ονομασία που πρότεινε είναι «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Η νέα πρόταση προβλέπει μία και μοναδική ονομασία, όπως αποδέχεται και η Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα
Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να μεταβει σε Σκόπια και Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η δυνατή κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές δίνει την ευκαιρία στην Αθήνα να βρει στα Σκόπια έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Για το ζήτημα αυτό υπάρχουν και γενικότερες πιέσεις εξαιτίας και των επικείμενων αμερικανικών εκλογών. Όλες οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στο να βρεθεί λύση έως την 9η Ιουλίου ώστε να υπογράψει η ΠΓΔΜ μαζί με την Αλβανία και την Κροατία την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ.


Κυριακή, Ιουνίου 22

Ανοιχτά μυστικά

Οι λομπιστες και οι ομάδες συμφερόντων είναι μια πραγματικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ομάδες αυτές αναπτύσσουν δραστηριότητες με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, ενω ασκούν και πιέσεις με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, αρκετές φορές λόγω και του ανταγωνισμού υπάρχει και σύγκρουση συμφερόντων μεταξυ των επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις παρεμβαίνουν και στην πολιτική ζωή του τόπου, οι καταστάσεις αυτές διαρκούν συνήθως για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε αρκετές των περιπτώσεων δημιουργούν οπισθοδρομήσεις στη δημοκρατία.
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.
Από την άλλη πλευρά τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί προσπαθούν να βρουν τρόπους για άντληση κεφαλαίων, μέχρι σήμερα τα όρια στη σχέση χρήματος και πολιτικής δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ενώ και η κοινοβουλευτική συζήτηση δεν έχει στη χώρα μας προσπαθήσει να προσεγγίσει το ζήτημα, το πολιτικό σύστημα είναι «παγιδευμένο» σε ένα παθητικό ρολο.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι ευνοϊκές αποφάσεις υπέρ των επιχειρήσεων επηρεάζουν αρνητικά την συνολική λειτουργία της κοινωνίας, ενώ τα αντισταθμιστικά οφέλη καταλήγουν στις τσέπες λίγων, η κοινωνία δεν έχει κανένα όφελος.

Το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, υπάρχει και σε περιφερειακό επίπεδο, ειδικά στη χώρα μας η κατάσταση είναι αφόρητη.Σε αυτή την περίεργη κατάσταση το θεσμικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει τίποτα επειδή και αυτό σε αρκετές περιπτώσεις είναι διεφθαρμένο.

Τα φαινόμενα διαφθορας συνήθως οδηγούν σε παρακμή του κράτους, ενώ «ενθαρρύνουν» και την οικονομία της κερδοσκοπίας!
Ταυτόχρονα υπάρχει και το πρόβλημα της διαχείρισης και διάθεσης του δημόσιου χρήματος και εδώ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, η διαφάνεια τείνει να γίνει λέξη άγνωστη.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αναπτυξιακή υστέρηση την κοινωνία επειδή τα προβλήματα και οι ενέργειες δεν εξετάζονται με βάση τους νόμους και τις κοινωνικές ανάγκες αλλά με βάση τις ατομικές επιθυμίες.
Σήμερα στη χώρα μας η τρέχουσα πολιτική κατάσταση επιβάλει αλλαγές, τόσο σε νοοτροπίες, όσο και σε μια μεγάλη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας.Πάνω από όλα όμως πρέπει να επιταχυνθεί και να απλουστευθεί το έργο της δικαιοσύνης.
Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν σκέψεις και δημόσιος διάλογος που ως στόχο θα έχουν, είτε, τη νομιμοποίηση των «χορηγών» στην πολιτική ( να ξέρουμε ποιος δίνει, τι δίνει, γιατί δίνει) είτε την κατάργηση του πολιτικού χρήματος.

Σάββατο, Ιουνίου 21

Τέλος εποχής

Βασικός στόχος της πολιτικής και των πολιτικών προσώπων είναι η παραγωγή πολιτικής για την επίλυση των μικρών και μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, για μια κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη, σιγουριά.
Ταυτόχρονα ο πολιτικός εμπνέει την κοινωνία και κάνει προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων να προχωρήσουμε πιο πέρα, δηλαδή, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Αντί αυτού, ο πολίτης σήμερα έχει συνδέσει το πολιτικό σύστημα με προνόμια, ατέλειες, μίζες, διαφθορά, εξαρτήσεις. Οι πολίτες πιστεύουν ότι η εδραιωμένη «πολιτική» ισχύς, σήμερα έχει απομακρυνθεί αρκετά από τους κοινωνικούς, τους νομικούς και τους ηθικούς κανόνες που ισχύουν στην κοινωνία μας. Χιλιάδες είναι και οι περιπτώσεις κακοδιοίκησης που καθιστούν το κράτος αναξιόπιστο στην κοινωνική συνείδηση, αρκετοί, πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο και σχεδιασμένο πλαίσιο πολιτικής που σκοπό έχει να πλήξει στα μάτια του απλού πολίτη την αξιοπιστία του κράτους.

Παράλληλα, οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έχουν αναπτύξει έναν έντονο προβληματισμό (πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα) μεταξύ των πολιτών, υπάρχει παντού έντονη δυσαρέσκεια, οι πολιτικοί αμφισβητούνται σε ό,τι αφορά την πολιτική τους συμπεριφορά. Η προβληματική αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη, όλοι βλέπουν ότι οι πολιτικοί θεσμοί δεν προάγουν την κοινωνία,( οι πολιτικοί λένε οι πολίτες ενδιαφέρονται για λίγα μεγάλα συμφέροντα και όχι για το γενικό καλό), ενώ, και η όποια αλλαγή οπτικής επιχειρείται προκαλεί το γέλωτα την αποδοκιμασία, τον θυμό ή την αγανάκτηση του συνόλου της κοινωνίας.

Αν το ότι η παρεκκλίνουσα πολιτική συμπεριφορά του πολιτικού μας συστήματος θα ευθύνεται για την διάλυση των πολιτικών θεσμών και του πολιτισμού μας, ελάχιστους από τους σημερινούς πολιτικούς δείχνει να ενδιαφέρει.
Παράλληλα το πολιτικό σύστημα ολοένα και περισσότερο θα αποξενώνεται από το κοινωνικό σύνολο, από αυτή την εξέλιξη οι πολιτικές επιδράσεις θα είναι τέτοιες που θα έχουμε επιπτώσεις με μακροπρόθεσμο και σωρευτικό χαρακτήρα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρκετά επικίνδυνη επειδή οι πολιτικές στάσεις και απόψεις θα διαμορφώνονται με βάση την πολιτική ικανοποίηση των λίγων.

Το « παράδοξο» αυτό φαινόμενο ενδέχεται να βάλει σε περιπέτειες και τη δημοκρατία. Ελάχιστοι από δω και πέρα θα ευθυγραμμίζovται με τις πολιτικές επιλογές, η δημιουργηθείσα πόλωση με τη σειρά της θα οδηγήσει σε καθημερινές ανατρεπτικές παρεμβάσεις.
Ταυτόχρονα η συμμετοχή των πολιτών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι ολοένα και θα μειώνεται και όσο θα γίνεται αυτό η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα θα διαλυθούν.
Σήμερα και με βάση τις διαστάσεις που έχει πάρει η «υπόθεση Siemens» η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλουστεύσεις, είναι πρόβλημα πράξεων
Επομένως η αποκατάσταση της ομαλότητας με σημαντικές αλλαγές δεν επιβάλετε μόνο, είναι απόλυτη ανάγκη.

Παρασκευή, Ιουνίου 20

Καταγγέλλουν παράνομες προσλήψεις στην εκπαίδευση



Πολιτική ανευθυνότητα και άνιση μεταχείριση έναντι άλλων συναδέλφων τους καταγγέλλουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής, με επιστολή που μας έστειλαν.

Αιτία, όπως λένε είναι το γεγονός ότι η κεντρική επιτροπή αθλητικών τάξεων προκειμένου να εξυπηρετήσει «δικούς της» παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία και πραγματοποιεί παράνομες προσλήψεις και κατ επέκταση διορισμούς.

Τονίζουν ότι στην Ελλάδα της ισονομίας και της ισοπολιτείας, όπου σύμφωνα με το σύνταγμα , όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις , δεν μπορεί να καταπατείται η αρχή της ισότητας από μια έκδηλη και ανεπίδεκτης δικαιολόγησης, άνιση μεταχείριση έναντι άλλων συναδέλφων τους που προσλαμβάνονται παράνομα και με διαφορετική διαδικασία στα τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης (ΤΑΔ-ΕΤΑΔ) τα οποία είναι τμήματα προαιρετικής διδασκαλίας μαθημάτων, κάτι δηλαδή όπως η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα θεωρητικά μαθήματα.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί όμως και η «πολιτική ατολμία» των υπευθύνων του υπουργείου παιδείας να διευθετήσουν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής καταγγέλλουν ότι από το 1998 έως και σήμερα έχουν αδικηθεί χιλιάδες εκπαιδευτικοί επειδή το σύστημα προσλήψεων είναι «σκοτεινό»

Καταγγέλλουν μάλιστα ότι και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ
για τους εκπαιδευτικούς είναι απατή.

Η επιλογή λένε οι εκπαιδευτικοί δεν γίνεται σύμφωνα με αυτά που γράφεις στο διαγωνισμό. Δεν λαμβάνονται υπόψη αυτά που γράφεις η απαντάς στο τετράδιο καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.
Οι διοριζόμενοι «επιλέγονται κατόπιν παραγγελιών» από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων του διαγωνισμού .

Διαβάστε παλιότερο σχετικό άρθρο: ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Πέμπτη, Ιουνίου 19

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΩΡΑ 0



Σε βαθιά κρίση βρίσκεται ο αθλητισμός
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αθλητικού τέλματος της Ηλείας είναι το κλειστό αθλητικό κέντρο Κρεστενων που αντί να φιλοξενεί παιδιά ο Δήμαρχος το κρατάει κλειστό από τα παιδιά για να μην το χαλάσουν! ενώ την τρέχουσα περίοδο οι χώροι του χρησιμεύουν ως αποθήκη για την ανθρωπιστική βοήθεια των πυρόπληκτων.

Όμως και γενικότερα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αρκετά αθλήματα δεν αναπτύσσονται, ενώ και η αθλητική επιχειρηματικότητα είναι λέξη άγνωστη.

Τα προγράμματα για αθλητική επιχειρηματικότητα μέσω του 3ΚΠΣ και του ΟΠΑΠ τα «ροκάνισαν» κάποιοι εκλεκτοί που δεν είχαν σχέση με τον αθλητισμό. Αλλά και στα άλλα αθλήματα που καλλιεργούνται τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Ο Στίβος για παράδειγμα, στην Ηλεία είναι υποανάπτυκτος, τα στάδια στην Ηλεία λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις, υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ δεν υπάρχουν πλέον μετά την «αποχώρηση» με συνταξιοδότηση των παλιών προπονητών και προπονητές.
Στο Μπασκετ το ίδιο, το κλειστό του πύργου παραμένει «κλειστό» λόγω έργων στο παρκε και τη σκεπή τα τελευταία 4 χρόνια, επίσης και στο Ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν είναι καλυτέρα, το «στραπάτσο» της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου αντικατροπτίζει τη χωρίς προοπτική γενικότερη άσχημη κατάσταση που βρίσκεται ο Αθλητισμός.

Κολύμβηση.

Στην κολύμβηση παρότι η χώρα μας βρέχεται παντού από θάλασσα η κατάσταση είναι άσχημη.Η 25αρα πισίνα που διαθέτει ο Πύργος είναι μικρή, ενώ έχει να επισκευαστεί πάνω από 20 χρόνια.

Μαζικός Αθλητισμός.

Ο μαζικός αθλητισμός υπολειτουργεί
και αυτό επειδή κανένας δεν ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων. Είναι ωφέλιμο να αναφερθεί ότι τα προγράμματα αυτά πανελλαδικά χρηματοδοτούνται από την ΓΓΑ.
Αιτία του τέλματος που έχει περιέλθει ο μαζικός αθλητισμός είναι το γεγονός ότι από το 1981 οι καθηγητές φυσικής αγωγής που προσλαμβάνονται για να υλοποιήσουν τα προγράμματα είναι ωρομίσθιο προσωπικό για λίγους μήνες.

Αθλητικό σχολείο.

Ο Πύργος είναι ίσως μέχρι τώρα η μοναδική πρωτεύουσα νομού που δεν έχει αθλητικό σχολείο.Ενώ και στην υπόλοιπη χώρα τα εν λόγω σχολεία υπολειτουργούν, παράλληλα χιλιάδες εκπαιδευτικοί εδώ και 4 χρόνια καταγγέλλουν ότι παραβιάζεται από την κεντρική επιτροπή αθλητικών τάξεων το νομοθετικό πλαίσιο και γίνονται κάθε έτος περίπου 1200 παράνομες προσλήψεις σε βάρος χιλιάδων άλλων τίμιων εκπαιδευτικών με την ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός βάσει και του ισχύοντος συντάγματος είναι αγαθό και τελεί υπό την ανώτατη εποπτεία του κράτους

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ;



Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Nikola Gruevski σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον υπεύθυνο εξωτερικών υποθέσεων της ευρωπαϊκής ένωσης javier solana δήλωσε ότι «η χώρα του εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για το όνομα»
Ίσως είναι λύση για να φτάσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα, συνέχισε ο N. Gruevski.

Aναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη μιας τελικής πρότασης ψηφίσματος σχετικά με το πρόβλημα με την Ελλάδα

H ΠΓΔΜ είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε. Μετά όμως το «όχι» των Ιρλανδών στη συνθήκη της Λισσαβόνας και χωρίς να επικυρωθεί από όλα τα κράτη η ευρωσυνθήκη η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε ένταξη νέων κρατών -μελών στην ένωση.

Εν τω μεταξύ το Σάββατο 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της ΠΓΔΜ, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογικές της 1ης Ιουνίου και την επαναληπτική ψηφοφορία της 15ης Ιουνίου.

Πάντως, ο κ. Γκρούεφσκι παρά την αυτοδυναμία που απέσπασε, θα συμμαχήσει με ένα αλβανικό κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα.

Με πληροφορίες από vecer, ape

Τετάρτη, Ιουνίου 18

Προκαλεί η ακρίβεια

Έντονες αντιδράσεις στη βάση της κοινωνίας προκαλεί η ακρίβεια στην αγορά.
Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση είναι παντού, η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει.

Καθημερινά χιλιάδες πολίτες βγαίνοντας από τα καταστήματα παραπονιούνται για την ακρίβεια, τη νοθεία και την κερδοσκοπία.
Το κόστος της ενέργειας και οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα αποδεικνύεται ότι είναι η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους απλούς πολίτες.

Οι πολίτες πιστεύουν ότι τα καρτέλ και οι κερδοσκόποι στη χώρα λειτουργούν ασύδοτα, είναι οφθαλμοφανές ότι παντού και πουθενά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, σε αρκετά προϊόντα οι αυξήσεις των τιμών έχουν φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα. Εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο πλέον αναρωτιούνται για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα.

Τον περασμένο Αύγουστο, η τιμή του πετρελαίου ήταν στα $ 70 (€ 45) το βαρέλι, στις αρχές Μαρτίου είχε ξεπεράσει τα $ 100 (€ 64) ενώ σήμερα είναι στα $ 140 (€87), αυτό, λειτούργησε αρνητικά για τον καταναλωτή στην Ελλάδα.

Πρόκειται, αναμφίβολα για μια κατάσταση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα βασικά είδη διατροφής που είναι πραγματικά απαραίτητα για την ανθρώπινη ζωή καθώς γίνονται όλο και πιο ακριβά δύσκολα θα αγοράζονται, έτσι, οι φτωχοί άνθρωποι θα πεινούν ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη, θα πεθαίνουν από την πείνα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Σε «νέα διαδικασία» η πορεία ενοποίησης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, το «όχι» των Ιρλανδών στη συνθήκη της Λισαβόνας δημιούργησε πολιτικές επιπλοκές και προβλημάτισε το σύνολο των πολιτών της Ευρώπης.
Επίσης, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι δεν θα αποδεχθεί περιθωριοποίηση της χώρας του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημιουργία μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων

Το αρνητικό αποτέλεσμα ήρθε σε μια στιγμή που η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα αλλά και την απογοήτευση των πολιτών, οι αυξημένες τιμές σε βασικά αγαθά ταλαιπωρούν το σύνολο των πολιτών της Ευρώπης. Το Μάιο του 2008 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 3,7%, ενώ τα στοιχεία της Eurostat έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ.

Η στρατηγική που φαίνεται να ακολουθείται μέχρι στιγμής είναι η «αγορά χρόνου» ελπίζετε ότι η συνέχιση κύρωσης της Συνθήκης από τα κοινοβούλια των κρατών μελλών όλων των χωρών θα κατευνάσουν τις αντιδράσεις και θα πείσουν την κοινή γνώμη στην Ιρλανδία, ίσως μετά και από κάποιες παραχωρήσεις.

Η Γαλλία και η Γερμανία ελπίζουν ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα εξετάσει τη διεξαγωγή ενός άλλου δημοψηφίσματος την άνοιξη του 2009,πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Βρετανοί διπλωμάτες όμως ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιστεύουν ότι μια δεύτερη αποτυχία στην Ιρλανδία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ευρωπαϊκή κρίση. Η «διάσωση» της συνθήκης της Λισσαβόνας ίσως αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνθήκη της Λισσαβόνας
http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2008:115:SOM:EL:HTML


Διαβατήρια για τα άλογα και τα γαϊδούρια ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη Δευτέρα κανονισμό βάσει του οποίου όλα τα ιπποειδή (άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια) στην ΕΕ θα έχουν διαβατήριο και θα φέρουν υποδερμικό μικροτσίπ (αναγνώριση μέσω ραδιοσυχνοτήτων, RFID), όπως οι κατοικίδιοι σκύλοι.


Το νέο σύστημα αφορά όχι μόνο την υγεία των ζώων, αλλά και τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι αποκλείει από την τροφική αλυσίδα κρέας ιπποειδών στα οποία είχαν χορηγηθεί επικίνδυνα κτηνιατρικά φάρμακα.

«Το τρέχον σύστημα αναγνώρισης των ίππων είναι παρωχημένο» δήλωσε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Aνδρούλα Βασιλείου. «Ο κανονισμός που εξέδωσε η Επιτροπή ρυθμίζει το θέμα. Δημιουργεί καλύτερο σύστημα αναγνώρισης το οποίο, σε τελική ανάλυση, θα μας βοηθήσει στην καταπολέμηση των ζωονόσων».

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, σε κάθε ζώο θα αντιστοιχεί ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος θα εκδίδεται κατά τη γέννησή του και θα αποθηκεύεται τόσο σε μια κεντρική βάση δεδομένων όσο και σε τσιπ RFID που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα.

Το τεκμήριο αναγνώρισης-διαβατήριο απαιτείται, κατά την Επιτροπή, όχι μόνον για λόγους υγείας των ζώων, αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας, επειδή τα ιπποειδή μπορεί να διατεθούν για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ο κανονισμός προβλέπει ένα τυποποιημένο έντυπο για τον αποκλεισμό των ιπποειδών από την τροφική αλυσίδα εάν τους έχει χορηγηθεί ειδική ιατρική αγωγή.

Το νέο σύστημα αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2009.

Με πληροφορίες από: Go2

Δευτέρα, Ιουνίου 16

Παράνομη μετανάστευση: Μια απαράδεκτη πραγματικότητα

Κάθε χρόνο περίπου 400.000 άτομα περνούν παράνομα ή νόμιμα τα σύνορα της Ευρώπης, στη χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Ο καταγεγραμμένος αριθμός των μεταναστών από χώρες εκτός Ευρώπης (Ασία, Αφρική, κτλ) στην Ευρώπη είναι περίπου 13.000.000.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο προσωπικός και ο δημόσιος πλούτος από την εργασία των λαθρομεταναστών δημιουργεί συσσώρευση κεφαλαίου, όμως, δημιουργεί μεγαλύτερα και γενικότερα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αλλά και στην εσωτερική αγορά εργασίας.

Η Παράνομη μετανάστευση είναι ένα σύγχρονο σοβαρό πρόβλημα, το φαινόμενο προκαλεί μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες, επίσης τροφοδοτεί την παράνομη απασχόληση, την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια.

Επιπλέον, αρκετοί είναι οι μετανάστες που ενώ έχουν άδεια διαμονής, απασχολούνται παράνομα. Συχνά ο λαθρομετανάστης, ο παράνομα εργαζόμενος και ο εργοδότης αλληλεπικαλύπτονται, σε αυτή την περίπτωση νομικές κυρώσεις αντιμετωπίζουν οι παράνομα εργαζόμενοι και οι λαθρομετανάστες, ενώ ο «εργοδότης» δεν αντιμετωπίζει ποτέ νομικές οι άλλες κυρώσεις. «Το αδίκημα της απασχόλησης αλλοδαπών χωρίς άδεια εργασίας» σχεδόν δεν υπάρχει. Ακόμη και σε αρκετές περιπτώσεις τα εγκληματικά δίκτυα και οι διακινητές συνεχίζουν να λειτουργούν σχεδόν ατιμωρητί.

Οι τομείς εργασίας που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών είναι οι κατασκευές, η πορνεία, (κάθε χρόνο πάνω από 250.000 γυναίκες και κορίτσια διακινούνται παράνομα) η εργασία σε ξενοδοχεία, και εστιατόρια και η γεωργία, στη γεωργία γίνεται πρόσληψη ξένων εποχικών εργαζομένων (φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι) οι οποίοι περνούν συνήθως τα σύνορα με τουριστική viza και παραμένουν για όσο χρόνο διαρκεί η viza. Οι καταστάσεις αυτές εγείρουν επίσης πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις μέρες μας η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο πρόβλημα που απαιτεί μια συντονισμένη, διεπιστημονική και διεθνή αντίδραση.

Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά και οι πολιτικές και οι στρατηγικές που έχουν ακολουθηθεί αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το πολύπλοκο διεθνές πρόβλημα, ενώ ο συντονισμός, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας.

Η Δημοκρατία αναγνωρίζει σε όλες τις χώρες του κόσμου την είσοδο αλλοδαπών ( κάθε άνθρωπος που φεύγει από τη χώρα του και πάει σε μια άλλη θεωρείται αλλοδαπός).

Η μετακίνηση όμως αυτή δεν μπορεί για κανένα λόγο να γίνεται κατά παραβίαση του δικαίου, των νόμων και σε συνθήκες που συχνά είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, επομένως ο έλεγχος της μεταναστευτικής ροής και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης κρίνονται αναγκαία.

Κυριακή, Ιουνίου 15

Επιδιώκουν ένα "modus vivendi" για το Κόσσοβο

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει στο Κοσσυφοπέδιο το νέο σύνταγμα που τέθηκε σε ισχύ σήμερα Κυριακή δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βελιγράδι

Ως απάντηση στο σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα δημιουργήσουν τα δικά τους θεσμικά όργανα . Η ανακοίνωση τους έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου, δήλωσε, ο Slobodan Samardzic, υπουργός της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο.

Το Κοσσυφοπέδιο, με πληθυσμό σήμερα 80% της αλβανικής εθνοτικής, πλειοψηφίας έχει αναγνωρισθεί ως κυρίαρχο κράτος από 43 χώρες, δεδομένου ότι, κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008

"Για τη Σερβία, [το σύνταγμα] δεν έχει νομική ισχύ. Η Σερβία θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως τη νότια περιοχή της, η Σερβία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της και την εδαφική κυριαρχία της με ειρηνικά μέσα, και τη βοήθεια της διπλωματίας," δήλωσε, ο πρόεδρος της Σερβίας B. Τάντιτς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, το Βελιγράδι εξακολουθεί να επιμένει στη διεξαγωγή περαιτέρω συνομιλιών για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις όλων των πολιτικών κομμάτων στη Σερβία, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Vojislav Koštunica δήλωσε ότι «η Σερβία δεν μπορεί να δεχτεί την δημιουργία ξένου κράτους στο έδαφος της»

Εν τω μεταξύ ο ΟΗΕ έπρεπε σύμφωνα με το σχέδιο να μεταβιβάσει ένα μεγάλο τμήμα των εξουσιών του στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του Κοσόβου -- εκτός από τον τομέα της ασφάλειας, που θα εξακολουθήσει να την εξασφαλίζει το ΝΑΤΟ, και τις αρμοδιότητες της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης, που έχουν ανατεθεί στην ευρωπαϊκή αποστολή "EULex. Όμως λόγω της αντίθεσης της Σερβίας και της Ρωσίας στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, η αποστολή του ΟΗΕ θα πρέπει να συνεχιστεί.

Με πληροφορίες από: ape, ria, f24,tanjug



Σάββατο, Ιουνίου 14

Η Ευρώπη μετά το ΟΧΙ

Μετά την Γαλλία και την Ολλανδία που απέρριψαν πριν λίγα χρόνια με δημοψήφισμα το ευρωπαϊκό σύνταγμα ήρθε η Ιρλανδία να ακυρώσει τη συνθήκη της Λισσαβόνας, παλιότερα η Ιρλανδία είχε εκφράσει επιφυλάξεις και για την συνθήκη της Νίκαιας.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της συνθήκης πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη πριν από την έναρξη ισχύος. Η συνθήκη της Λισσαβόνας είναι προϊόν συζητήσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποσκοπεί, σύμφωνα με τους συντάκτες της συνθήκης στο να καταστεί η ΕΕ και οι δομές λήψης αποφάσεων πιο λιτές και πιο αποτελεσματικές μετά και την τελευταία διεύρυνση της ΕΕ από 15 σε 27 κράτη μέλη.

Αρκετοί Ιρλανδοί πολίτες, είπαν, ότι είναι μια «καλή μέρα για την Ιρλανδία, μια καλή μέρα για την Ευρώπη» οι πολίτες, τόνισαν, πρέπει να τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης, πρέπει να έχουν επιλογές, επίσης σημαντικό είναι το δικαίωμα στην πληροφόρηση. (Στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να έχει διαβάσει έστω και μια παράγραφο της συνθήκης).

Ο ιρλανδικός λαός δεν πείστηκε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας ήταν κάτι καλό για αυτούς, ίσως και τα ιρλανδικά πολιτικά κόμματα δεν εξήγησαν επαρκώς το τι ήταν καλό σε αυτή την Συνθήκη και πως όμως να το εξηγήσουν, όταν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας δήλωσε δημόσια έπειτα από πίεση σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι, δεν είχε διαβάσει ολόκληρη τη συνθήκη!

Η ετυμηγορία των Ιρλανδών προκάλεσε νευρικότητα και αμηχανία στην Ευρώπη, το μέλλον πρέπει να αρχίσει πάλι να συζητείται. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός που κανείς δεν μπορεί να το παραβλέπει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο και τη θεσμική λειτουργία της Ε.Ε. που πρέπει να εξηγηθούν στους πολίτες. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη η γνώμη και οι ανησυχίες των πολιτών και να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις για μια Ευρώπη περισσότερο, αποτελεσματική, πιο δημοκρατική και διαφανής.

Το ιρλανδικό όχι είναι ίσως μια μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Πρέπει όμως τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν μια ΕΕ όπου τα πάντα θα αποφασίζονται στις Βρυξέλλες. Θέλουν μια Ένωση που να αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα και να σέβεται τους πολίτες.

Μετά από αυτά –και- τις αναγκαίες μεταβολές που θα χαίρουν ευρείας δημόσιας κατανόησης, μάλλον, θα πρέπει να ζητηθεί από όλους τους λαούς της Ευρώπης να ψηφίσουν το μέλλον που θέλουν σε ένα ταυτόχρονο Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα

Παρασκευή, Ιουνίου 13

Ιρλανδικό «όχι» στην συνθήκη της Λισσαβόνας

Αβεβαιότητα στην Ευρώπη μετά την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας στο δημοψήφισμα που έγινε στην Ιρλανδία. Μόνο δύο από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο και στο νότο ψήφισαν υπέρ της συνθήκης. Τα αποτελέσματα είναι 46.3% YES, 53.7% NO

Οι αγρότες, οι εργαζόμενοι των αστικών περιοχών και ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης δεν στήριξαν τη συνθήκη.

Ως ένα βαθμό αναμενόμενο, είπε, ο σχολιαστής του κρατικού ραδιοφώνου στο Δουβλίνο

Ιρλανδικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι είναι "απογοητευμένοι" για την χαμηλή προσέλευση ειδικά στις αγροτικές περιοχές.

Αρκετοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι δεν κατανοούν αρκετά τις επιπτώσεις της Συνθήκης, ενώ ουσιαστικά η ψηφοφορία ήταν για το αν αισθάνονται ικανοποιημένοι με τη θέση που έχει η Ιρλανδία στην Ευρώπη.

Ένας ακόμη βασικός λόγος όπως ανέφεραν αρκετοί πολίτες ήταν η "έλλειψη σαφήνειας" για αρκετά θέματα και κύρια για την φορολογία και τις αμβλώσεις.

Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα , δεν είμαστε κατά της Ευρώπης, καταψηφίσαμε την έλλειψη ενημέρωσης, είπε ένας εργαζόμενος στο Δουβλίνο.

"Αυτή είναι η δημοκρατία στην πράξη... Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τη φωνή των λαών", δήλωσε ένας πολίτης που υποστήριξε το όχι. Προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταρτίσει μια συνθήκη που θα είναι κατανοητή από τους απλούς ανθρώπους.

Μετά την καταψήφισή της στην Ιρλανδία, η Συνθήκη θεωρείται άκυρη καθώς έπρεπε να επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη για να τεθεί σε ισχύ.

Το θέμα θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ με δήλωση του ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης από τις υπόλοιπες χώρες

Η ΕΕ είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει δύο επιλογές. Είτε η Ιρλανδία να αποχωρήσει από τη συνθήκη με «νομική διευθέτηση» είτε να ακυρωθεί η συνθήκη. Ανησυχία υπάρχει επίσης και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Η θεσμική συζήτηση για «κοινές αποφάσεις» των κρατών σχετικά με το κοινό μέλλον της Ε.Ε. μόλις άρχισε,

Κακοπροαίρετοι πολίτες…

Συνήθως πράττουμε σύμφωνα με αυτό που είμαστε…

Στην χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια η πολιτική και θεωρητική συζήτηση επικεντρώνεται στην ανάγκη μιας «μεταρυμθηστικης επανάστασης» που θα οδηγήσει με την σειρά της σε συνολική κοινωνική εξέλιξη.

Εάν όμως πεις σήμερα στους πολίτες ότι η χώρα είναι «αναπτυγμένη» μάλλον θα σε πουν αφελή.

Kαι σίγουρα δεν έχουν άδικο. Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα. Η εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης είναι τέτοια που δεν επιτρέπει οι 4 στους 10 Έλληνες να ζουν ανθρώπινα.

Προχθές είδα έναν γέροντα να ψάχνει στα σκουπίδια, περίεργος για την πράξη του τον πλησίασα να ρωτήσω αν έχασε κάτι και θέλει βοήθεια, εντελώς αυθόρμητα μου απάντησε ότι δεν έχασε κάτι και έψαχνε για φαγητό.

Δεν είπα κάτι, ντράπηκα στενοχωρήθηκα τόσο που σχεδόν έκλαψα, σκέφτηκα όμως ότι ίσως, ο «δικός μου» γέροντας να μην είναι ο μοναδικός.

Τα τελευταία 20 χρόνια το μοναδικό που ακούμε στη χώρα είναι ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες, θυσίες για την ΟΝΕ, θυσίες έκαναν οι χιλιάδες που έχασαν τα χρήματα τους στο χρηματιστήριο για να εξυγιανθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, θυσίες κάνει τώρα ο Έλληνας με την ακρίβεια (από το 2000 ο έλεγχος από το κράτος όχι απλά έχει ελαχιστοποιηθεί, σχεδόν δεν υπάρχει έλεγχος) και τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, θυσίες έκανε πάντα, αποτέλεσμα όμως για τις θυσίες του φτωχού δεν υπάρχει, το αποτέλεσμα είναι πάντα ίδιο, η επικράτηση του ισχυρότερου.

Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται το ΑΕΠ χωρίς να υπάρχει κοινωνική εξέλιξη, Αυτό γίνεται επειδή αυξάνονται αλματωδώς τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, αρκετές φορές και χωρίς επενδύσεις στο κράτος που βρίσκονται, ενώ και στο σύνολο των περιπτώσεων δεν υπάρχει βελτίωση των υπηρεσιών ή της ποιότητας.


Επίσης οι μεγάλες επιχειρήσεις τυγχάνουν και ασυλίας, τόσο στη φορολογία, όσο και γενικότερα, τέτοια παραδείγματα συνεχώς υπάρχουν στην επικαιρότητα.

Τα προβλήματα αυτά όμως δεν είναι του σήμερα, από το 1995 και μετά οι σοσιαλφιλελευθεροι στην Ευρώπη εφάρμοσαν αυτή την πολιτική ( δηλαδή, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, αυστηρή λιτότητα, μείωση των κοινωνικών δαπανών, πιστωτικά μέτρα κ.τ.λ.) Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στις εκλογές του 2004 οι κ. Σ.Μανος και Α. Ανδριανοπουλος κατάφεραν να βρουν στέγη στο ΠΑΣΟΚ (τους έκφραζε η πολιτική που είχε ακολουθηθεί).

Σήμερα μετά και τα τελευταία γεγονότα αν ρωτήσετε γνωστούς, φίλους συγγενείς αν πιστεύουν ότι τους εκφράζει κάποιος πολιτικός της περιοχής τους η απάντηση θα είναι ορθή κοφτή, ΟΧΙ, σε σύνολο πάνω από 70%

Το ζήτημα όμως σήμερα δεν είναι τι έγινε, το ζήτημα είναι τι γίνεται από τώρα και πέρα.