Πέμπτη, Οκτωβρίου 2

Συνάντηση Rehn – Crvenkovski

Την επόμενη τρίτη (7 Οκτωβρίου) θα κατατεθεί η τελική πρόταση


Συνάντηση με τον επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Olli Rehn είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Β. Crvenkovski.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Crvenkovski δήλωσε ότι περιμένει την τελική πρόταση του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ κ. Matthew Nimetz η οποία θα κατατεθεί σε Αθήνα και Σκόπια την Τρίτη 7 Οκτωβρίου.

Ο κ. Crvenkovski δήλωσε επίσης ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για ένα δίκαιο συμβιβασμό που δεν θα ερχόταν, όπως είπε, σε αντίθεση με την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει διαφωνία με τον πρωθυπουργό Nikola Gruevski για τον τρόπο που θα επιλυθεί το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρεν επαίνεσε τις προσπάθειες του ΟΗΕ και ενθάρρυνε τον κ. Nimetz να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

"Ελπίζω πραγματικά ότι αυτή τη στιγμή στον τελικό γύρο θα έχουμε μια διευθέτηση του ζητήματος», ειπε ο κ. Rehn αναφερόμενος στο νέο γύρο συνομιλιών του ΟΗΕ για το θέμα που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χαρακτήρισε το ζήτημα « διμερές», σχετικά δήλωσε: "Είναι σημαντικό να επιλυθεί το πρόβλημα του ονόματος, που είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, και ... Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτό το σχεδόν αιώνιο θέμα θα μπορέσει τελικά να διευθετηθεί"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στην δημοσιότητα έκθεση που θα αξιολογεί την πρόοδο που σημείωσε η ΠΓΔΜ, οι άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία στις αρχές του Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: