Παρασκευή, Οκτωβρίου 10

Πρόταση, «παγίδα»

Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύντομη ανάλυση της νέας πρότασης για την επίλυση του Σκοπιανού δεν θα αποτελεί υπερβολή αν πούμε ότι επιτέλους έγινε κατανοητό ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε. Από εκεί και πέρα η σπουδαιότητα του ζητήματος πρέπει να μας κάνει να δούμε ξεκάθαρα τα πράγματα και να προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε.


Στα θετικά σημεία της πρότασης είναι το όνομα που είναι γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια Μακεδονία»


Από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Σύμφωνα με την πρόταση η εθνικότητα θα είναι η μακεδονική. Το γεγονός αυτό σημαίνει αυτόματα ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μακεδονίας παραχωρούνται στα Σκόπια και αυτό επειδή κάθε πολίτης σε ολόκληρο τον κόσμο που θα έλκει την καταγωγή του από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας στην εθνικότητα θα είναι σκοπιανός, ακόμη και οι Έλληνες Μακεδόνες θα είναι (εάν υιοθετηθεί η πρόταση) σκοπιανοί στην εθνικότητα. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά ανατρέπει την ιστορία, με λίγα λόγια τα Σκόπια οικειοποιούνται την ελληνική ιστορία και θα μονοπωλήσουν τη μακεδονική ταυτότητα.


Τα ίδια ισχύουν και με τη γλώσσα, η μακεδονική γλώσσα (εάν υιοθετηθεί η πρόταση) θα έχει σλαβικές ρίζες, άσχετα αν το κυριλλικό - σλαβικό αλφάβητο δημιουργήθηκε με βάση τα κεφαλαία ελληνικά γράμματα από τον Κύριλλο και το Μεθόδιο.


Στη συνέχεια η παραμονή ως συνταγματικού του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» του κράτους της ΠΓΔΜ με πλήρη νομική ισχύ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δημιουργεί αδιέξοδα. .

Από τη στιγμή που θα παραμείνει ως Συνταγματικό όνομα το «Republika Makedonija» τα τρίτα κράτη δεν θα έχουν σύμφωνα και με τη συμφωνία απόλυτη υποχρέωση να αλλάξουν για τις διμερής σχέσεις την ονομασία που θα χρησιμοποιούν, εκτός αυτού, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται παράλληλα και τα δυο ονόματα σε όλες τις επίσημες εξωτερικές σχέσεις και ντοκουμέντα με πλήρη νομική ισχύ, έτσι είναι σίγουρο ότι, στο μέλλον θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.
Υπό τον όρο, ότι, το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα αναγράφεται και στα διαβατήρια, αντί να ξεκαθαρίσει, θα μπερδέψει χειρότερα τα πράγματα.


Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι από τη στιγμή που «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» και φαίνεται ότι απ όλες τις πλευρές υπάρχει ομοφωνία για το όνομα του διπλανού κράτους «Republic of North Μacedonia» είναι ευκαιρία τώρα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στα επιμέρους βασικά ζητήματα για τη διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών.



Η θέση της χώρας μας « έναντι όλων» η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί και με συνταγματική τροποποίηση από τη διπλανή χώρα, είναι σίγουρο, ότι, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα οδηγήσει σε λύση το σοβαρό αυτό διεθνές άλυτο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: