Τετάρτη, Οκτωβρίου 22

Οικονομική βοήθεια στην Ισλανδία

Η Νορβηγία και το ηνωμένο βασίλειο εξετάζουν το ενδεχόμενο δανειοδότησης ή άλλου είδους οικονομικής βοήθειας στην οικονομικά σπαρασσόμενη Ισλανδία, έγινε σήμερα γνωστό.

Η οικονομία του σκανδιναβικού αυτού έθνους των 300.000 κατοίκων έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Νορβηγική αντιπροσωπεία κατευθύνεται στην Ισλανδία για συνομιλίες με θέμα την κατάσταση και "τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως να μπορέσει να βοηθήσει η Νορβηγία", δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NRK ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Λιβ Σίγκνε Ναβασαρσέτε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πέραν των επιπλέον δανείων, η βοήθεια ενδεχομένως να περιλαμβάνει την παροχή τεχνογνωσίας, ενώ μπορεί να επικρατήσουν άλλες προτάσεις στη διάρκεια των συνομιλιών.

Πριν από μια εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι απέσυρε 400 εκατομμύρια ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας και της Νορβηγίας, στο πλαίσιο συμφωνίας του Μαϊου την οποία είχε συνάψει με τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Ρέικιαβικ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τη χορήγηση δανείου ύψους 5.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το κεφάλαιο αυτό θα καλύψει καταθέσεις περίπου 300.000 πολιτών του ηνωμένου βασιλείου στην ισλανδική διαδικτυακή τράπεζα Icesave, θυγατρική της ισλανδικής Landsbanki, που κρατικοποιήθηκε.

2 σχόλια:

Michalis είπε...

Φαίνεται πως η χώρα αρχίζει "να βλέπει φως στο βάθος του τούνελ". Δε βλέπω πουθενά να γίνεται λόγος και για το δάνειο από τη Ρωσία, που ανακοινώθηκε, αλλά δε φαίνεται να υλοποιείται. Κρίμα ίσως για τα τόσα γεωπολιτικά σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει.

Ανώνυμος είπε...

ωραία χώρα η Ισλανδία, ωραίοι άνθρωποι.