Κυριακή, Οκτωβρίου 12

Οι έφηβοι στη Βουλή

Με τους 350 έφηβους βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό να καταθέτουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τις σκέψεις, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 13ης συνόδου.

Με τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων αύριο στις 10 το πρωί ολοκληρώνονται οι εργασίες του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο οποίο συμμετέχουν 300 έφηβοι βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απανταχού ελληνισμό.

Οι νεαροί βουλευτές θα μιλήσουν ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, παρουσία των αρχηγών των κομμάτων και μελών της κυβέρνησης.

Προτάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα

Κατά τις τοποθετήσεις τους στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι έφηβοι βουλευτές παρουσίασαν προτάσεις για ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος, έκαναν λόγο για την ενίσχυση και προβολή του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, ζήτησαν την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των σχολείων τους και τη διαμόρφωση χώρων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη αναμόρφωσης του αθλητισμού στο επίπεδο που, όπως είπαν, του αρμόζει, έκαναν εκτενείς αναφορές σε θέματα που πλήττουν τους νέους και την κοινωνία δίνοντας έμφαση στην προβολή από τα ΜΜΕ προτύπων δυσπρόσιτων για το κοινό, κάτι που οδηγεί σε αύξηση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.

Οι μαθητές μίλησαν ακόμη για τις ευκαιρίες που αξίζει να δοθούν στους νέους, ζήτησαν διαρκή αξιολόγηση των καθηγητών τους και "απαίτησαν" τη δέσμευση των βουλευτών ώστε να υλοποιηθούν όσες από τις προτάσεις τους αξιολογηθούν ως εφαρμόσιμες.

Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών συμμετείχε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος συνεχάρη τους νέους για τους προβληματισμούς τους, τις φρέσκες ιδέες τους, τον κριτικό και ανατρεπτικό τους λόγο, την πληρότητα ανάπτυξης των σκέψεών τους και την καλή χρήση της γλώσσας.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας υποδέχθηκε τους έφηβους βουλευτές στην εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, όπου και τους απηύθυνε παραινέσεις:

Να μιλάτε ασυμβίβαστα, ελεύθερα όπως νιώθετε, χωρίς αναστολές, εκφράζοντας τις φρέσκες ιδέες σας, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες σας και να έχετε πάντοτε υπόψιν σας τρία πράγματα από τη σοφία αυτού του λαού: το "γνώθι σ αυτόν", το "παν μέτρον άριστον" και το "μηδέν άγαν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: