Πέμπτη, Οκτωβρίου 23

Εκστρατεία κατά των φορολογικών παραδείσων

Γερμανία και Γαλλία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν τους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους.

Η εκστρατεία κατά των φορολογικών παραδείσων ήταν το αντικείμενο συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και έπειτα από πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στόχος να ασκηθούν πιέσεις προς τους 50 περίπου φορολογικούς παραδείσους, που υπολογίζονται σε όλο τον κόσμο, ώστε να υιοθετήσουν τα διεθνή στάνταρ. Πρόκειται για χώρες όπως την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν, οι οποίες όχι μόνον δεν συμμετείχαν, αλλά προσπάθησαν να μποϋκοτάρουν τη χθεσινή συνάντηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ειδησεογραφία στην Ευρώπη μονοπωλείται από τα πακέτα σωτηρίας και τις λεγόμενες ενέσεις ρευστότητες για τις τράπεζες.Την ίδια ώρα όμως δεκάδες δισεκατομμύρια εξαφανίζονται καθημερινά στους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης. Η εκστρατεία κατά των φορολογικών παραδείσων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πίερ Στάινμπρουκ ζήτησε να ασκηθούν πιο έντονες πιέσεις στους φορολογικούς παραδείσους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλοί άνθρωποι κάθονται σπίτι και βλέποντας να γίνονται όλα αυτά, τους υψηλούς μισθούς των μάνατζερ, τις αποζημιώσεις τους, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, σκέφτονται μήπως οι ίδιοι είναι οι χαζοί της υπόθεσης. Η πολιτική λοιπόν καλείται να καταπολεμήσει σε διεθνές επίπεδο την φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχετική συμφωνία σε διεθνές επίπεδο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στη Γερμανία. Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στο ζήτημα των φορολογικών παραδείσων.

Mε πληροφοριες από dw-world.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

lete epitelous na banoun heri stin Elladiki Eklisia

Ανώνυμος είπε...

i germani tha mas ksanapoulisoun me azimioto ton OTE ;;;