Δευτέρα, Οκτωβρίου 27

Περίεργο κλίμα

Αν δούμε προσεχτικά και ρεαλιστικά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση θα διαπιστώσουμε ότι το ηθικό της κυβερνητικής παράταξης είναι αρκετά πεσμένο, τα στελέχη της Ν.Δ. είναι οργισμένα και η κοινωνία στο σύνολο της δυσαρεστημένη, στις μέρες μας τα προβλήματα έχουν κάνει τους περισσότερους πολίτες ανήμπορους ακόμη και να αντιδράσουν, η γενικότερη στάση και η συμπεριφορά των πολιτών δείχνει απουσία προσανατολισμού.

Από την άλλη πλευρά η προοπτική επανόδου στην εξουσία κάνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης να βλέπουν την κατάσταση, καθώς το κλίμα είναι περίεργο, με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Παρασκηνιακά αυτή την εποχή είναι σίγουρο ότι πρέπει να συμβαίνουν πολλά, τα οποία στην παρούσα φάση εμείς οι απλοί πολίτες, δεν γνωρίζουμε, κυκλοφορούν όμως αρκετά «περίεργα σενάρια».

Η αβέβαιη κατάσταση σε μεγάλο βαθμό διαταράσσει και τις ισορροπίες στον κρατικό μηχανισμό, σε αρκετές περιπτώσεις οι δυσλειτουργίες και η απάθεια έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Αλλού το ένστικτο της προσωπικής επιβίωσης κάνει αρκετούς να συμπεριφέρνονται περίεργα, ορατή είναι αυτή την εποχή και η δυσχέρεια στην παραγωγή κυβερνητικού έργου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι φυσικό η κυβέρνηση να γίνεται ευάλωτη και σε έξωθεν πιέσεις από διπλωματικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες.

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, λέει ο σοφός λαός, έτσι αλλοιώνεται και η λαϊκή εντολή. Οι παραπάνω διαπιστώσεις και η αλλαγή οπτικής με συγκρουσιακό και δραματοποιημένο τρόπο που καταφέρνουν τα διάφορα κέντρα δημιουργεί την εντύπωση ότι το κοινό δεν μπορεί να επηρεάσει και να θέλει, τις πολιτικές αποφάσεις, επειδή οι θεσμοί απλά δεν ανταποκρίνονται.

Με τον τρόπο αυτό αποκτούν κύρος και επιρροή τα διάφορα εξωθεσμικά παράκεντρα που με κάθε τρόπο και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου αποβλέπουν στη διατήρηση μιας κατάστασης που ως στόχο έχει μόνο το δικό τους όφελος.
Η στρέβλωση των γεγονότων και οι απλοϊκές προσεγγίσεις είναι σίγουρο ότι δεν βοηθούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Αν λάβουμε υπόψη ότι στη γειτονική Ιταλία εξαιτίας της κρίσης 500.000 χιλιάδες κόσμος βγήκε στους δρόμους ζητώντας αλλαγή πολιτικής μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα.