Παρασκευή, Οκτωβρίου 10

Ντόμινο εξελίξεων στα βαλκάνια


H κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο, αναγνώρισε την Πέμπτη το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η Σερβία να ζητήσει από τον πρεσβευτή του Μαυροβούνιου να εγκαταλείψει τη Σερβία.
Πριν την πρόσφατη γενική συνέλευση των χωρών που συμμετέχουν στον ΟΗΕ, η σερβική πλευρά είχε προειδοποιήσει το Μαυροβούνιο για "συνέπειες". Πράγματι το Μαυροβούνιο ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.


Σύμφωνα με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς: "οι γειτονικές χώρες ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και έπρεπε να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τη στάση της Σερβίας".


Εξελίξεις αναμένεται να δημιουργήσει και η απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, με 85 ψήφους υπέρ, 16 αποχές και μόνον μία κατά (του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Σέρβων), η οποία ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης το ψήφισμα που κατέθεσαν τα δύο μεγάλα αλβανικά κοινοβουλευτικά κόμματα στη χώρα, με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Κόσοβο.


Αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ το οποίο θα αποφασίσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: