Δευτέρα, Οκτωβρίου 6

Διαφωνίες στα Σκόπια

Συνεχίστηκαν οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για τη θέση που πρέπει να διαμορφώσει η χώρα στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας σε συνάντηση που έγινε σήμερα στα Σκόπια.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει των νέων συναντήσεων που όρισε στη Νέα Υόρκη, για αύριο και μεθαύριο, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Με βάση τις δηλώσεις που έγιναν η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε τη θέση της χώρας αυτής για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επίσης αποφάσισαν να παραμείνουν ενεργοί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές να μη δεχθούν πρόταση η οποία θα είναι επιζήμια για την ταυτότητα του έθνους τους...

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, το τελικό συμπέρασμα καλεί τους ηγέτες να υποστηρίξουν πρόταση προσφυγής σε δημοψήφισμα της τελικής πρότασης.

Ο εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε ότι τα περί «διπλής ονομασίας» δεν ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα.
Αποτελεί ένα φθηνό και επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι του Γκρούεφσκι στο εσωτερικό, το οποίο σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα στην απομόνωση», ανέφερε ο κ. Ζάεβ

Πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε αναφέρει ότι η «διπλή ονομασία» ( δηλαδή Macedonia- skopie) αποτελεί την καλύτερη λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Οι ηγέτες στη συνάντηση απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Branko Crvenkovski έκανε λογο για παράλογη θέση, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή της διπλής φόρμουλας έχει τελειώσει προ πολλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: