Σάββατο, Οκτωβρίου 11

Σύνοδος κορυφής για την οικονομική κρίση

Σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα διεξαχθεί αύριο στο Παρίσι για να "καθοριστεί το κοινό σχέδιο δράσης της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης", ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε το Σάββατο ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν "ακριβώς την ίδια άποψη" σχετικά με την οικονομική κρίση, σε μια συνέντευξη τύπου με την Καγκελάριο κ. Angela Merkel, μετά από συνάντηση που είχαν στο παρισι.
Μία εβδομάδα νωρίτερα οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης είχαν διχαστεί η ανάγκη όμως για μια κοινή ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων για την προστασία του τραπεζικού τομέα από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πιστωτικής στενότητας άλλαξαν τα δεδομενα. "Όλες οι αποφάσεις, όλες οι προετοιμασίες και όλες οι αναλύσεις, μας κάνουν να είμαστε μαζί, είπε ο κ. Σαρκοζί μία ημέρα πριν να συναντηθεί με τους 13 ομολόγους τους, μέλη της ευρωζώνης για την κρίση.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε, συμφωνήσαμε για την εφαρμογή μιας συντονισμένης και συνεκτικής αντίδρασης στην ευρωζώνη, σημείωσε όμως ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για κάθε κράτος μέλος.

Εν τω μεταξύ η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων κρατών εξέδωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην Ουάσινγκτον ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης, στο οποίο τα μέλη της δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν την πτώχευση μεγάλων τραπεζών, κάτι που θα επέφερε επιπτώσεις στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η G7 δεσμεύτηκε να διοχετεύσει χρήματα στις τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτοδύναμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: