Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ το 2007 ενώ το δημόσιο χρέος ήταν 94,8% του ΑΕΠ το 2007, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Ξεπερνώντας το έλλειμμα του 3%, η Ελλάδα είχε βρεθεί σε καθεστώς επιτήρησης, το οποίο ήρθη βάσει στοιχείων για μείωση του ελλείμματος.
Ξεπερνώντας το έλλειμμα του 3%, η Ελλάδα είχε βρεθεί σε καθεστώς επιτήρησης, το οποίο ήρθη βάσει στοιχείων για μείωση του ελλείμματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι εάν η Eurostat επιβεβαίωνε την υψηλότερη αναθεωρημένη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, τότε θα άνοιγε εκ νέου η διαδικασία επιτήρησης για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο η Κομισιόν διευκρινίζει πως η διαδικασία μπορεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια εφόσον οι προβλέψεις για το 2008 και το 2009 τοποθετούν το έλλειμμα κάτω από το 3%.
Στον προϋπολογισμό του 2009, προβλέπεται έλλειμμα 2,3% για φέτος και 1,8% το 2009. Εντούτοις, οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και οι προοπτικές της οικονομίας σε συνθήκες ύφεσης ενδέχεται να αναθεωρήσουν την μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική και να μεταβάλουν τα δεδομένα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 167 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 494 εκατ. ευρώ, λόγω της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και του περιορισμού του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 262 εκατ. ευρώ, επειδή οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 127 και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 80 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου