Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ίσως θα είναι έτοιμη μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, ωστόσο, όπως διακήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση σχετικά με τη διάθεση ψηφιακών εκδόσεων έργων από πολιτιστικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Με την ψηφιοποίηση των πολιτιστικών έργων, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υλικό από μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία του εξωτερικού χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν ή να φυλλομετρήσουν χιλιάδες σελίδες για να εντοπίσουν κάποια πληροφορία. Στις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες και μόνο φυλάσσονται πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια βιβλία, όμως σε ψηφιακή μορφή διατίθεται μόλις το 1% του αρχειακού υλικού.
Η Επιτροπή θα διαθέσει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα 2009-2010 για τη βελτίωση της διαδικτυακής πρόσβασης στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να διαθέσουν στο διαδίκτυο τον πολιτιστικό τους πλούτο. Κατά την περίοδο 2009-2013 θα διατεθούν για δραστηριότητες ψηφιοποίησης και για την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών 69 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ερευνών της ΕΕ.
Η ευρωπαϊκή επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στις παρακάτω προτεραιότητες:
Να διατεθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση, σε συνδυασμό με προγράμματα για τον όγκο του υλικού που θα ψηφιοποιηθεί
Οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν ακόμη μεθόδους, τεχνολογίες και εμπειρία για τη διαφύλαξη ψηφιακού υλικού, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου το περιεχόμενο να παραμείνει διαθέσιμο για τις μελλοντικές γενεές.
Να εφαρμοστούν κοινά πρότυπα ώστε οι διάφορες πηγές πληροφοριών και οι βάσεις δεδομένων να καταστούν συμβατές με την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη (Europeana) και αξιοποιήσιμες από αυτήν.
Να επιλυθούν ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, κυρίως να βρεθούν νομικές λύσεις για το πρόβλημα των αποκαλούμενων ορφανών έργων δηλαδή έργων των οποίων οι κάτοχοι των δικαιωμάτων είναι αδύνατο να εντοπιστούν προκειμένου να συμφωνήσουν για την ψηφιοποίηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου