Πέμπτη, Οκτωβρίου 2

«Σαρωτές σώματος» στα αεροδρόμια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Telegraph μέσα στα επόμενα δυο χρόνια η ευρωπαϊκή ένωση σκοπεύει να θέσει σε ισχύ μέτρο που θα επιτρέπει να εγκατασταθούν στα αεροδρόμια και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση ηλεκτρονικοί σαρωτές σώματος.

Ο νέος κανονισμός της ΕΕ που σύμφωνα με την εφημερίδα θα είναι δεσμευτικός θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος Απριλίου του 2010.

Η νέα τεχνολογία απεικόνισης ( σαρωτές σώματος) θα δημιουργεί μια «αποκαλυπτική εικόνα»,οι επιβάτες θα εισέρχονται σε μια μεγάλη καμπίνα όπου θα δημιουργείται μια «αποκαλυπτική» τρισδιάστατη εικόνα του ατόμου, για ολόκληρο το σώμα του.

Το μέτρο έχει δοκιμαστεί σε εθελοντική βάση στο αεροδρόμιο Heathrow, μετά όμως από προσφυγή πολιτών στη δικαιοσύνη οι δοκιμές διακόπηκαν.
Οι πολίτες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη θεωρούν ότι είναι ταπεινωτικό και έτσι δεν προστατεύεται η ιδιωτική ζωή. Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων και των παιδιών θα περνούν μια κατά γενική ομολογία σκληρή δοκιμασία.
Ταυτόχρονα όλες οι εικόνες θα αποθηκεύονται, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις από τις ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης των αεροδρομίων.
Παράλληλα προτείνουν, αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο, να εφαρμόζεται κάτω από καθορισμένες συνθήκες, με αναλογικό τρόπο και με βάση τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Συντηρητικοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα προτεινόμενα από τους γραφειοκράτες μέτρα και κύρια για το γεγονός ότι ο νέος κανονισμός ασφαλείας επιχειρείται να εισαχθεί χωρίς συζήτηση ή συνεννόηση με το ταξιδιωτικό κοινό και τους ευρωβουλευτές.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Paolo Costa, ανησυχεί μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην υγεία και στην ιδιωτική ζωή των επιβατών οι σαρωτές.





Δεν υπάρχουν σχόλια: