Τετάρτη, Οκτωβρίου 1

Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Έκθεση της ΕΕ για το κυπριακό
«Η Κύπρος είναι μικρή για να είναι διαιρεμένη και αρκούντως μεγάλη για να χωρέσει όλα της τα παιδιά», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε διάγγελμά του για την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Εν τω μεταξύ, εκθεση για το κυπριακό παρουσίασε σήμερα στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Γερμανός βουλευτής και αντιπρόεδρος του σώματος Γιόαχιμ Χέρστερ.

Στην έκθεση το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Ελλάδα, την Τουρκία, και το Ηνωμένο βασίλειο να συμβάλλουν ως εγγυήτριες δυνάμεις στην στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, καλεί την Τουρκία να μειώσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την Κυπριακή Δημοκρατία να άρει τις ενστάσεις της για το απευθείας εμπόριο μεταξύ Τουρκοκυπρίων και ΕΕ και να μην αντιτίθεται στις αυξημένες διεθνείς επαφές των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος καλεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην επανένωση της Κύπρου και να αποφύγει την εμμονή της στην ύπαρξη χωριστού κράτους.
Ο εισηγητής Γιόαχιμ Χέρστερ υπογράμμισε στη Deutsche Welle ότι το α και το ω της έκθεσης είναι η έκκληση του Συμβουλίου να λύσουν τα προβλήματα οι Κύπριοι μόνοι τους

Με πληροφοριες από dw, cna

Δεν υπάρχουν σχόλια: