Παρασκευή, Οκτωβρίου 3

Προσεγγίζοντας τα προβλήματα.

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά την οικονομική και πολιτική εξέλιξη θα δούμε ότι το γενικότερο σύστημα τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά, οι γενικότεροι στόχοι ισοπέδωσαν τους ειδικούς, έτσι, η ιδέα της εφαρμογής μίας λύσης που δίνει λύση σε πολλά προβλήματα δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ( πχ η αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ, αύξησε αισθητά το ποσοστό της φτώχειας στον πολιτισμένο κόσμο)

Αν τώρα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την εποχή μας θα δούμε ότι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι:


-H ανάπτυξη μιας νέας γενιάς βιομηχανιών στην Ασία και σε τρίτες χώρες λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Eτσι η Ευρώπη και η Β. Αμερική από παραγωγοί έγιναν εισαγωγείς- καταναλωτές. Οι χώρες σήμερα καταναλώνουν περισσότερα απ όσα παράγουν. Το φαινόμενο οδήγησε σε, πολιτικές λιτότητας, με περικοπή των δημοσίων δαπανών, μείωση μισθού- εισοδήματος και σε ανεργία χιλιάδες ανθρώπους .


- Η πτώση του εργατικού κινήματος και η αντικατάσταση της εργασίας με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Τα νέα δεδομένα δημιούργησαν αναταραχή στις συνθήκες εργασίας και έκαναν την καθημερινότητα σοβαρό πρόβλημα για χιλιάδες εργαζόμενους. Το πρόβλημα εδώ είναι, ότι, στην αρχή κανείς δεν πήρε στα σοβαρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν.

-Η υπερσυγκεντρωση του κεφαλαίου μαζί με την εμφάνιση και στις μέρες μας μείωση του πιστωτικού κεφαλαίου οδήγησε στην σημερινή οικονομική αναταραχή. Σε αυτό συνέβαλε ιδιαίτερα και το γεγονός του ότι καμία ρυθμιστική αρχή δεν προσπάθησε να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.


-Η έξαρση της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των τιμών. Τα δεδομένα αυτά συμπίεσαν την αστική τάξη και την κοινωνία συνολικά προς τα κάτω. Εδώ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αστική τάξη και η αστική τάξη αποκτά δυνάμεις μόνο στα πλαίσια του κράτους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γεννιέται προσαρμόζεται και εξελίσσεται και η εργατική τάξη.


- Το μεγάλο κύμα της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Οι αρνητικές συνέπειες του φαινόμενου σε παγκόσμια κλίμακα είναι ήδη ορατές. Η συνολική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη υποβαθμίστηκε.
Στα επιπλέον προβλήματα λόγω της ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής ροής μπορούμε να συμπεριλάβουμε την σημαντική μείωση του πληθυσμού των χωρών υποδοχής και την αύξηση του πληθυσμού σε τρίτες χώρες. Το φαινόμενο για πολλούς λόγους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.


Σήμερα και με δεδομένο ότι τα προβλήματα σε βραχυπρόθεσμο και µεσοπρόθεσµο χρονικό ορίζοντα ενδέχεται να αυξηθούν το ερώτημα που επιτακτικά τίθεται είναι, ισορροπημένοι προϋπολογισμοί ή ισορροπημένη κοινωνία;
Προστασία της πιστωτικής οικονομίας ή της πραγματικής κοινωνικής οικονομίας;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, με τα ερωτήματα που βάζεις τίθεσαι πολύ πίσω απ' τα γεγονότα. Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ή που είναι σε θέσεις θεωρητικά να λάβουν αποφάσεις είναι "πιασμένοι" από αυτό που ονομάζεις ¨"πιστωτική οικονομία". Για να υπάρξει πραγματική "κοινωνική οικονομία" χρειάζεται δικτατορία αριστερόστροφη. Ποιός θα την κάνει οι πρώην πράκτορες της ΕΣΣΔ ?

Ανώνυμος είπε...

Το αριστερό μοντέλο και η σοσιαλδημοκρατία απέτυχαν επειδή δεν μπορούσαν να προσφέρουν τίποτα.

Ο κουμμουνισμός ήταν ισοπεδωτικός, ισοπέδωνε τον άνθρωπο και την ανάπτυξη, επίσης δες τον καπιταλιστικό κουμμουνισμό στην Κίνα, σ αρέσει;

Από την άλλη πλευρά η φούσκα οικονομία και η μερική απασχόληση είναι εύρημα της σοσιαλδημοκρατίας, αντί να αυξήσουν την εργασιακή πίτα τη μοίρασαν σε περισσοτέρους.

Απλά πρέπει να αλλάξει πρόσωπο ο καπιταλισμός, η στροφή που τώρα κάνει είναι σωστή,