Σάββατο, Οκτωβρίου 25

Η οικονομία των αντιφάσεων

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα. Kαθημερινά σε όλο και περισσοτέρους ανθρώπους αυξάνονται οι αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές στην οικονομία, στην πολιτική, στην καθημερινή επιβίωση.
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθήσαμε και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ειδικά τα χρηματιστήρια είναι σε ελεύθερη πτώση, το ίδιο και το πετρέλαιο. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι στο μέλλον το πετρέλαιο, παρά τη μείωση της παραγωγής, ίσως φτάσει στα επίπεδα που ήταν το 1998 (δηλαδή, να κοστίζει περίπου 10 δολάρια το βαρέλι).

Οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε παρατεταμένη ύφεση. Οι συνέπειες του φαινόμενου είναι ήδη ορατές, παντού υπάρχει μείωση των εμπορικών συναλλαγών και της παραγωγής.

Η άσχημη κατάσταση θα οδηγήσει σε έντονες μεταβολές τιμών αρκετά προϊόντα, υπηρεσίες και περιουσιακά στοιχεία. Οπως είναι φυσικό τα πράγματα θα επαναπροσδιοριστούν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η άσκηση αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής μπορεί αν όχι να εξουδετερώσει, να μειώσει τις επιπτώσεις.

Εντούτοις, η μείωση των τιμών του πετρελαίου, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης θα οδηγήσει και σε πτώση τις τιμές αρκετών προϊόντων, ειδικά των ειδών διατροφής και των ενεργειακών αγαθών, αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο βελτιώνοντας την καθημερινότητα και το εισόδημα του μέσου πολίτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να κάνουν την εμφάνιση τους νέοι εργασιακοί κλάδοι και οικονομικά δεδομένα με ταυτόχρονες ριζικές ανακατατάξεις, πιθανόν να αλλάξει και το μοντέλο του διεθνούς εμπορίου, το μοντέλο των στρατηγικών επενδυτών αποδείχθηκε προβληματικό.

Ο κόσμος των μετοχικών τίτλων με τις ψευδείς φήμες και των χαρτιών της πλαστής ευημερίας έχει ήδη περάσει στο παρελθόν.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι στο μέλλον ο κόσμος των πραγματικών γεγονότων θα είναι ο πρωταγωνιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: