Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15

Σημάδια των καιρών μας


Σε ολόκληρο τον κόσμο η περίοδος που πέρασε (ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2009) ήταν γεμάτη απρόοπτα και συγκλονιστικές εξελίξεις, τα γεγονότα εξελίχθηκαν με κινηματογραφική ταχύτητα. Κατά πολλούς η αφετηριακή δυναμική των εξελίξεων θα επιδράσει κυματικά τόσο τη σκέψη των ανθρώπων όσο και τις εξελίξεις στο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο σε ολόκληρο τον κόσμο, πολύ πιθανόν στο αμεσο και ευρύτερο μέλλον τα γεγονοτα να οδηγήσουν σε κοινωνική και πολιτική εξέλιξη.

Αν τώρα προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια πρόχειρη ματιά επάνω στα οσα σοβαρά συνέβησαν,αυτο που προς στιγμήν φαίνεται και το αναδεικνύει η εμμονή των γεγονότων είναι η ανάγκη που αισθάνονται όλο και περισσότερο άνθρωποι να προσπαθήσουν να δουν την οικονομικοκοινωνικοπολιτικη επικαιρότητα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια η διαφθορά, η αναξιοκρατία, η ανακύκλωση πρακτικών που έχουν αποτύχει και η διεθνής ρευστότητα έχουν προβληματίσει, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Η κρισιμότητα των καιρών επιβεβαιώνεται απ όλες τις σχετικές έρευνες. Εν τω μεταξύ συνεχώς εμφανίζονται νέα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, τι στιγμή που ακόμη πολλά και δύσκολα προβλήματα του παρελθόντος παραμένουν άλυτα.

Έτσι, οι κατά καιρούς άστοχες επιλογές και δυσλειτουργίες της διοίκησης, καθώς και οι οργανωτικές αδυναμίες, η επικράτηση της «αρχής της ήσσονος προσπάθειας» που παρακάμπτει τα προβλήματα, η ατιμωρησία και η αναποτελεσματικότητα ενός διοικητικού μηχανισμού που δεν έχει μάθει να μαθαίνει, κτλ, διαμορφώνουν την πολιτική κουλτούρα και τις σχέσεις διοίκησης –κοινωνίας, μιας σχέσης που κατά κανόνα για λόγους πολιτικής και πελατειακής σκοπιμότητας, δεν υπάρχει αλληλεπίδραση και ειλικρινής επικοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργείται γενικευμένο κλίμα συνενοχής που λειτουργεί ως κίνητρο για τη συνέχιση των φαινομένων.

Όσο δεν ανανεώνεται το πολιτικό προσωπικό, όσο η ενδυνάμωση των θεσμών δεν είναι προτεραιότητα και η επικρατούσα επιχειρηματολογία δεν θα έχει σαφή προσανατολισμό θα προκαλούνται κοινωνικές αντιδράσεις, η βία θα απελευθερώνεται, η δυσαρέσκεια θα επεκτείνεται και θα διαιωνίζονται οι νοοτροπίες και οι πρακτικές που ευνοούν τους λίγους και αδικούν τους πολλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: