Τετάρτη, Δεκεμβρίου 24

Από την καταστροφή στην υπανάπτυξη

Απογοήτευση, πίκρα για το κακό που τους βρήκε και σωρεία προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις ορεινές πυρόπληκτες περιοχές της επαρχίας Ολυμπίας. Οι οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της καταστροφής είναι ορατές παντού.


Στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου έχουν απομείνει ελάχιστοι γέροντες, ταλαιπωρημένοι, με ροζιασμένα χέρια και σκυθρωπά πρόσωπα, που δεν είχαν κάπου να πάνε, ούτε ελπίδα, ούτε φως λένε, η κατάσταση που βιώνουν είναι δραματική. Οι περισσότεροι νοιώθουν και αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, μοναδική παρηγοριά τους είναι η τηλεόραση και αυτή όμως δεν εκπέμπει πάντα πρόγραμμα επειδή οι αναμεταδότες, είτε χαλάνε από τις κακές καιρικές συνθήκες, είτε είναι μακριά και δεν έχουν δυνατό σήμα.


Παλιότερα σε εκείνα τα μέρη υπήρχαν και καφενεία, τα περισσότερα όμως οι ιδιοκτήτες τους εδώ και καιρό τα εγκατέλειψαν επειδή δεν είχαν πελάτες και αναζήτησαν αλλού το μεροκάματο, το ίδιο έκαναν και οι νεότεροι, πήραν τη δύσκολη απόφαση και έφυγαν για τις μεγαλουπόλεις της χώρας ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη, όσοι απέμειναν επειδή δεν είχαν τρόπο κάπου να πάνε, δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Οι απώλειες εισοδήματος είναι μεγάλες και προσπάθειες επίλυσης των απλών καθημερινών προβλημάτων δεν υπάρχουν.


Γενικότερα όμως, ο παραγωγικός ιστός της περιοχής έχει καταρρεύσει και η ανασυγκρότηση αργεί. Παράλληλα φαίνεται ότι δεν υπάρχει συλλογική συνεργασία από τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας. Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, άλλες προτάσεις έχει κάνει η νομαρχία, άλλες η τοπική ένωση δήμων και κοινοτήτων, έτσι το σχέδιο ανασυγκρότησης 2,2 δισ. ευρώ που έχει εξαγγελθεί κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Καθώς φαίνεται ολοκληρωμένο και βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του νομού από τους τοπικούς φορείς, δεν υπάρχει.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, ο στόχος της Αληταρχίας των "νταβάδων" και των "συμμάχων" μας επετεύχθη χάρις εν πολλοίς στα "λάθη" και στις "παραλήψεις" της κυβέρνησης Καραμανλή, που διατηρεί διάτρητο απο πράκτορες και ανήμπορο το κράτος.
Στάχτη στα μάτια οι καλές προθέσεις των πολιτικών μας ? Ολοι πουλημένοι, μέσα στο κόλπο της υπονόμευσης και του αφανισμού μας να είναι ?

Ανώνυμος είπε...

Η οικονομική και κοινωνική οργάνωση της χώρας μας είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομικοκοινωνική κρίση της εποχής. Σήμερα οι οικονομικοκοινωνικές αντιθέσεις είναι μεγάλες και ορατές παντού. Αν εξαιρέσουμε έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι υπόλοιποι δύσκολα τα βγάζουν πέρα, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν οι φυσικοί πόροι δεν αξιοποιούνται ή αξιοποιούνται από τους λίγους για ίδιο όφελος, εκτός αυτού το ανθρώπινο δυναμικό είτε είναι λειτουργικά αναλφάβητο, είτε σε λάθος κατεύθυνση, είτε δεν αξιοποιείται σωστά, έτσι δεν υπάρχει παραγωγικότητα και οικονομική ανάπτυξη. Οι διάφορες φυσικές η άλλες μεταβολές σε αυτό το πλαίσιο είναι φυσικό να επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι κοινά παραδεκτές αρχές της ελληνικής κοινωνίας σήμερα;
Σε κάθε επίπεδο έχει κυριαρχήσει η αυθαιρεσία, το μοναδικό που κάνει όμως είναι να ευνοούνται οι λίγοι σε βάρος του συνόλου. Η τρέχουσα κατάσταση αποκαλύπτει μια διαφορετική πλευρά της λειτουργίας του συστήματος.

Όταν στη γιαγιά της φωτογραφίας δεν περισσεύουν χρήματα όχι μόνο να αλλάξει το σπασμένο τζάμι της πόρτας της , άλλα δεν έχει και ποιος να το αλλάξει, τότε είναι σίγουρο ότι υπάρχει πρόβλημα!