Κυριακή, Δεκεμβρίου 28

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση έχουν βρεθεί οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Ηλείας, από την μια πλευρά χάθηκε ένα μεγάλο τμήμα των ελαιόδεντρων και μαζί τους και η παραγωγή για τουλάχιστον μια 15ετια.

Από την άλλη πλευρά, ο άστατος καιρός έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα της φετινής παραγωγής να έχει χαθεί, για να συμβεί αυτό έχει συμβάλει όπως λένε οι παραγωγοί και η προσβολή του ελαιόκαρπου από τον δάκο.
Η προσβολή από τον δάκο επιταχύνει την γρήγορη ωρίμανση του ελαιοκάρπου, στο νύγμα του δάκου αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί που προκαλούν σήψη και πτώση του καρπού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι δυνατοί άνεμοι κτλ επιταχύνουν την πτώση. Οι πρόσφατες δυνατές καταιγίδες του Δεκεμβρίου προκάλεσαν σε αρκετές περιπτώσεις ζημιές που φτάνουν και στο 90% επί της φετινής παραγωγής.



Οι παραγωγοί τονίζουν ότι αν και η εξέλιξη του δακοπληθυσμού παρακολουθείται με δακοπαγίδες, τα προληπτικά μέτρα, δηλαδή οι ψεκασμοί δακοκτονίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο από εργολάβους εκτελούνται πρόχειρα, οι ψεκασμοί δεν εκτελούνται σωστά.


Επίσης, το λάδι που προέρχεται από ελιές που έχουν προσβληθεί από δάκο είναι κατώτερης ποιότητας. Σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και οι χαμηλές τιμές ως αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά ελαιόλαδου. Έτσι σήμερα δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις που θα κατευθύνουν τον Έλληνα παραγωγό στην κατεύθυνση παραγωγής προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: